13 квітня, 2016

Литва заборонила в’їзд 46 суддям та прокурорам Росії

ВІЛЬНЮС. – Литва заборонила в’їзд на свою територію особам, пов’язаним із засудженням у Росії Надії Савченко. Цю інформацію підтвердив Міністер закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

,,Йдеться конкретно про російських суддів та прокурорів, які безпосередньо брали участь у справі. Наразі виділені 46 осіб, яким заборонений в’їзд на територію Литви”, – повідомив Л. Лінкявічюс 12 квітня в інтерв’ю аґенції BNS, додавши, що список доповнюється.

Крім ,,списку Савченко”, нев’їзними оголошені особи, пов’язані із засудженням громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

,,Ми не визнаємо ці справи, які з нашої точки зору є фальсифікованими, і ці особи, які безпосередньо пов’язані – судді, прокурори, деякі інші діячі з цих самозваних республік – Донецької та Луганської – вони потрапили до цього списку”, – сказав він.

За словами Л. Лінкявічюса, Литва – перша країна Европейського Союзу, яка склала такий список. Він висловив сподівання, що цей крок Вільнюса спонукатиме інші країни і ЕС зробити це.

У санкційний ,,список Савченко-Сенцова”, сформований Україною, потрапили 84 особи, які причетні до порушення прав депутата Верховної Ради України Н. Савченко, українського режисера О. Сенцова і кримського активіста О. Кольченка. Відповідний список 30 березня оприлюднили на веб-сторінці президента України.

Зокрема, у списку є голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, голова Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортніков, суддя Донецького міського суду Росії Євгенія Черниш, провідник угруповання ,,ЛНР” Ігор Плотницький, підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська.

Усього в списку 82 громадянина Росії та двоє громадян України.

30 березня президент України Петро Порошенко підписав указ, який вводить в дію рішення Ради Національної Безпеки й Оборони про застосування санкцій щодо причетних до справ проти українців Н. Савченко, О. Сенцова та О. Кольченка.

Copyright © 2016 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода.

Коментарі закриті.