13 квітня, 2016

Лине над землею Шевченкове слово

Біля пам’ятника Тарасові Шевченкові в Бережанах виступає тріо бандуристів Школи мистецтв. (Фото: Тетяна Будар)

В Україні відзначили день народження Тараса Шевченка. Про святкування в окремих містах повідомили громадські кореспонденти „Свободи”.

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область

Тетяна Будар

9 березня на площі Ринок відбулося свято „Слава Шевченка – слава України” на відзначення 202-ої річниці від дня народження великого сина України. Дійство розпочалося з пісні „Реве та стогне Дніпр широкий”, яку виконали учасники народного аматорського камерного жіночого хору (керівник Катерина Слабодух).

Священики бережанських церков оо. Василь Онищук та Микола Зоренний відслужили Панахиду. До підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченкові представники влади і громадськости поклали живі квіти.

Зі словами пошанування пророка нашого народу виступили о. В. Онищук, заступник міського голови Олег Захарків (ведучий), автор книги „Тарас Шевченко і Бережанська земля” Василь Савчук.

Директор Музею книги Лілія Зінчук оголосила список переможців міського конкурсу читців Шевченкових творів. Поезії деклямували переможці конкурсу читців Ірина Слобода і Христина Бугай. Виступили тріо бандуристів Школи мистецтв (керівник Романна Білоус), юна співачка Богдана Борецька (керівник Наталія Марценюк). Бережанці та гості міста оглянули книжкову  виставку „Кобзарева зоря” в Музеї книги.

У будинку культури села Жуків того ж дня з участю учасників хору „Просвіта” та хореографічного колективу „Водограй” з Бережан відбулося дійство „В своїй хаті своя правда, і сила, і воля”, а 10 березня в актовій залі Школи мистецтв відбувся концерт „І лине над землею Шевченкове святеє слово”.

Біля пам’ятника Тарасові Шевченкові в Бережанах виступає тріо бандуристів Школи мистецтв. (Фото: Тетяна Будар)

Біля пам’ятника Тарасові Шевченкові в Бережанах виступає тріо бандуристів Школи мистецтв. (Фото: Тетяна Будар)


РІВНЕ

Євген Цимбалюк

РІВНЕ. – Шевченківська естафета „Дорогами Кобзаря на Рівненщині” пройшла теренами Радивилівського, Дубенського, Здолбунівського, Острозького, Гощанського та Корецького районів. Її центром стало місто Корець, мешканці якого 26 березня організували історичний екскурс в епоху Т. Шевченка. У районній бібліотеці відбулося літературно-мистецьке свято, участь в якому взяла письменницька делеґація з Рівненщини.

Концертну програму підготували жіночий ансамбль „Росава”, чоловічий квартет „Ясени”, солісти Анна Жмура, Алла Буба, Аміна Данилюк, Алла Бочко.

Апогеєм урочистостей стало власне передання Шевченківської естафети від Корця до Радивилова. Ця естафета – символічна і протягом року неодмінно наповнюватиметься низкою конкретних заходів на знак пошани Кобзаревого слова.

Передають естафету „Дорогами Кобзаря на Рівненщині” заступник голови Корецької районної адміністрації Валерій Коваль (зліва) та голова Радивилівської районної ради Володимир Кондик. (Фото: Євген Цимбалюк)

Передають естафету „Дорогами Кобзаря на Рівненщині” заступник голови Корецької районної адміністрації Валерій Коваль (зліва) та голова Радивилівської районної ради Володимир Кондик. (Фото: Євген Цимбалюк)


РІВНЕ

Олександра Нагорна

„Кобзар” з партизанської криївки. (Фото: Олександра Нагорна)

„Кобзар” з партизанської криївки. (Фото: Олександра Нагорна)

До дня народження Тараса Шевченка у Літературному музеї Уласа Самчука виставлено раритетне катеринославське видання „Кобзаря” 1914 року, яких сьогодні в Україні збереглося всього кілька примірників.

Це об’ємний 700-сторінковий том великого формату. Тверда обкладинка обтягнена міцною матерією багряного кольору, прикрашена тисненим рослинним орнаментом. З кружечка вгорі проступає портрет Кобзаря, а посередині – великими літерами напис „Т. Г. Шевченко”. До кожного твору подається дата написання і дата першодруку.

За словами письменника Євгена Шморгуна, книжка потрапила до нього від Олександра Богуцького, котрий попрохав передати її до музею, оскільки сам власник книги був прикований хворобою до ліжка.

З історії цієї книги достеменно відомо, що певний час вона була в бібліотеці повстанської криївки біля села Зозів Рівненського району. Завідував тією бібліотекою повстанець „Мороз”. Він і передав О. Богуцькому „Кобзаря” напровесні 1948 року, сказавши: „Сам зрозумієш, яка ціна цій книзі. Вона не повинна загинути з нами у схроні”.

Псевдо повстанця було не „Мороз”, а „Морозенко”, але в Зозеві називали його саме „Морозом”, хоч добре знали і справжнє ймення Борис Павлюк. Він був родом з сусіднього села Великий Олексин, де у  школі підпільно діяла молодіжна націоналістична організація, пізніше розгромлена владою.

ТЕРНОПІЛЬ

Михайло Михайлинин

Під звуки муніципальної духової оркестри тернопільці урочистою ходою, з квітами та національними прапорами пройшли містом до пам’ятника Тарасові Шевченкові. Священики відслужили Панахиду за поета, потім відбулося народне віче.

Учасники говорили про важливе значення Т. Шевченка у їхньому житті. До пам’ятника представники влади, духовенство і діти поклали квіти. Під супровід бандур Шевченкові твори виконували учасники Tовариства студентів-католиків „Обнова”. Наймолодший учасник Дмитро Брикайло був у ролі Т. Шевченка.

Під час свята голова обласної державної адміністрації Степан Барна вручив державні нагороди мешканцям краю. Орден княгині Ольги ІІІ ступеня отримали 90-літня Ганна Загалюк, яка пережила тюрми, ув’язнення і переслідування, та голова Спілки ветеранів Афганістану Ярослава Богач. Орденами за мужність відзначили учасників Революції Гідности Антона Луб’яницького, Андрія Мураву, Ярослава Панасюка.

Вшанувати Т. Шевченка приїхали з Бережан діти з особливими потребами, які продеклямували вірш поета „Садок вишневий коло хати” і поклали синьо-жовту китицю живих квітів до пам’ятника Кобзареві.

Мешканці Тернополя вшановують Тараса Шевченка. (Фото: Михайло Михайлинин)

Мешканці Тернополя вшановують Тараса Шевченка. (Фото: Михайло Михайлинин)


ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Юрій Тисенко

9 березня кількасот мешканців міста зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченкові, щоб відзначити день його народження. Коли було оголошено початок свята, усі заспівали Гимн України.

Діяна Казакевич прочитала вірш „В ім’я усієї країни прошу: відродися, Тарасе”. Священики відслужили Молебень. Промовляли активісти політичних партій і громадських організацій. Усі разом співали „Думи мої, думи”.

Того ж дня Шевченкові свята відбулися в Кривому Розі, Павлограді, інших містах і селах области.

 

Коментарі закриті.