3 листопада, 2016

Леонід Рудницький виступив з доповіддю про Івана Франка

Академік Леонід Рудницький. (Фото: Стефан Фартушок)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – З нагоди 160-ліття від дня народження Івана Франка на форумі Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ США та Осередку Праці Наукового Товариства ім. Шевченка професор Ла Сальського університету Леонід Рудницький виступив з доповіддю „Іван Франко – міст між двома світами“.

Він розпочав з огляду найновіших публікацій, присвячених І. Франкові, які побачили світ до згаданого ювілею. Відтак, Л. Рудницький проаналізував подвійну ролю поета як носія культури до українського народу і рівночасно як посла української культури до західної Европи, адже таким чином він став своєрідним мостом між обома.

На думку доповідача, найважливішим чинником тут є франкові переклади літературних творів різних країн Европи на українську мову, але і також часто проіґнороване, а навіть занедбане його сприяння українській літературі у пошуку свого місця в інших народах, особливо в німецькомовному світі.

За словами Л. Рудницького, медіяторство Франка між Україною та світом найкраще символізує його зусилля популяризувати між українським загалом творчість німецького генія Йогана Вольфґанґа Ґете, а у німецькому світі творчість Тараса Шевченка.

Доповідач ґрунтовно проаналізував головні теми та мотиви, що їх І. Франко розвинув у своїх творах, а це пошук нової людини та її взаємини з Богом, створення повноцінної української людини, вирізьбленої із маси, невіддільність загальнолюдських ідеалів від національної ідеї.

У своїм прагненні створити нову, повноцінну українську людину европейського формату І. Франко зробив рівночасно вагомий внесок у формування образу України у світі. „Іван Франко став сьогодні таким же об’єднуючим чинником в житті українців як Тарас Шевченко: український народ, на 25-му році своєї незалежности іде у мандрівку століть з печаттю його духа”, – підсумував Л. Рудницький.

 

Коментарі закриті.