21 липня, 2016

Кіровоград став Кропивницьким

КРОПИВНИЦЬКИЙ, Кіровоградська область. – 14 липня Верховна Рада прийняла рішення про перейменування Кіровограда на Кропивницький. Але у місті була і залишається чимала громада впливових людей, яка активно відстоює назву Єлисаветґрад.

Указ про будівництво фортеці, навколо якої розрослося поселення, що стало пізніше повітовим містом, підписала тодішня імператриця Росії Єлизавета. Звісно, фортецю нарекли ім’ям святої Єлизавети. Коли російська залога, яка вийшла зі стін фортеці, знищила Запорізьку Січ, влада наважилась офіційно наректи місто Єлисаветґрадом. І у гербі його містився вензель імператриці, бо у святих, як відомо, вензелів не буває. Не зважаючи на майже 70-літній радянський період, уже в незалежній Україні, цей вензель перекочував і у герб Кіровограда.

Коли Росія розпочала війну з Україною, прихильників назви Єлисаветґрад значно поменшало. Прихильники української назви мали не один варіянт. Останній – Кропивницький – не один рік відстоював художник Ігор Смичек. Саме у нашому місті було засновано український професійний театр, один з найяскравіших його творців – Марко Кропивницький. З підтримкою частини інтеліґенції міста та народного депутата Олександра Горбунова, ідея стала реальністю.

Звісна річ, прихильники Єлисаветґрада заперечуватимуть зміну назви. Уже йдеться про ймовірність скликання позачергової сесії міської ради з цього приводу, тривають протести.

Народні депутати Костянтин Яринич (Бльок Петра Порошенка) та Сергій Ларін (Опозиційний бльок) зареєстрували у Верховній Раді постанови про відкликання рішення про перейменування Кіровограда на Кропивницький. Але є тверда надія, що українська назва таки вистоїть.

Коментарі закриті.