25 лютого, 2016

Культура України здобуває світ

19 лютого „Свобода“ розповіла про виставку „Україна існує“‚ яку у січні показали в ООН а тоді в Ню-Джерзі. Останнім часом у тижневику було вміщено ряд повідомлень про події культурного життя України‚ які сталися за її межами. Українські фільми були висвітлені у Конґресі США‚ у залях Ню-Йорку‚ ряду міст Европи.

Важко не зауважити нову тенденцію у цій площині: якщо донедавна культурні імпрези влаштовувалися переважно для закордонного українства‚ то тепер вони адресовані також американцям‚ німцям‚ французам та іншим націям‚ котрі мають зросле зацікавлення Україною і вдовольняють його завдяки виставкам‚ фільмам‚ концертам. Минають часи‚ коли українські оркестри‚ театральні і танцювальні гурти представляли російськими, тому що у суспільному сприйнятті СРСР не набув такої популярности як стара назва – Росія. І саме злочинні дії Росії‚ як не дивно‚ сприяли зрозумінню того‚ що Україна – не Росія‚ а культура України – самобутня‚ оригінальна і далеко не російська.

Поширенню у світі української культури сприяє утворення закордонних українських об’єднань і товариств‚ що виникли на основі економічної еміґрації‚ заробітчанства‚ але завдяки патріотизмові‚ ініціятиві та підприємливості самих заробітчан швидко увійшли в національне і культурне життя країн проживання і стали носіями культурного просвітництва. У Фінляндії‚ Ізраїлі‚ Франції‚ інших державах у цьому сприяють дипломатичні установи України. Звісно‚ головними спонзорами більшости імпрез залишаються традиційні фінансові установи‚ церкви та громадські об’єднання  давнішої дати‚ котрі теж усвідомили потребу широкого утвердження у світі досягнень української культури.

Тепер у Лондоні і Парижі продають вишиті блюзи і сукні в національному стилі української марки „Yulia Magdych“.  Ця марка стала першою з України, яка удостоєна чести бути представленою в леґендарній лондонській крамниці „Selfridges“, заснованій понад 100 років тому.

З 19 по 25 лютого в Тель-Авіві відбулася фотовиставка „Між війною і миром. Україна – Ізраїль“, присвячена подвигу учасників Революції Гідности. Відомий у світі київський ювелірний дім „Лобортас“ запросив „Свободу“ на показ американцям своїх досягнень 17 березня на Фльориді. Можна навести ряд таких вісток.

„Культура не знає кордонів і саме вона є найдієвішою методою інтеґрації. Ми виходимо із усвідомлення культури як ціннісного фундаменту здійснення реформ, рушія ефективної політики держави не лише в гуманітарній, культурній сферах, а й соціяльно-економічній. Культурна політика України має об’єднати суспільство, стати і зброєю для перемоги над російською аґресією, і інструментом реформ. Ми прагнемо розвивати українську европейську культуру, її конкурентоздатність як наш історичний і водночас сучасний внесок у будівництво спільного европейського дому“‚ – написав Президент України Петро Порошенко 4 вересня 2015 року‚ вітаючи ІІІ Міжнародний конґрес культури Східнього партнерства. Важко з ним не погодитися.

Коментарі закриті.