8 червня, 2016

Куди піти вчитися?

Наприкінці навчального року, напевне, школярам важко визначитись, яку професію обрати, у який навчальний заклад піти вчитися. Якщо дитина мріє стати вчителем, то чи варто переконувати її у виборі іншого фаху? Мовляв, з дітьми працювати нелегко та й платня невисока. Адже, як виявило опитування вчителів середніх навчальних закладів України, яке провели 5-20 червня 2015 року Фонд „Демократичні ініціятиви“ ім. Ілька Кучеріва та фірма „Юкрейнієн сосіолоджі сервіс“, платнею „зовсім не задоволені“ 52.1 відс. опитаних учителів, а „в основному задоволені“ лише 9 відс. опитаних.

Добре сьогодні заробляють програмісти, перекладачі, юристи, економісти, хоча не всі студенти, які навчаються цим професіям, будуть успішними фахівцями. Батьки мого знайомого обрали для нього факультет міжнародних відносин. Слухняний син, виконуючи волю батьків, навчався на міжнародній економіці (на платній формі навчання). Але почав син працювати водієм таксі. Можливо, якби пішов вчитися на менш престижний факультет, то все було б по-іншому у його житті.

Результати опитування студентів вищих навчальних закладів України свідчать, що головною причиною обрання свого навчального закладу і спеціяльности студенти назвали власне бажання (47 відс.), значно менше (18 відс.) орієнтувалися на престиж професії, можливості подальшого працевлаштування. То чи прислухатися до порад батьків і вступити у політехнічний університет чи все ж за власним бажанням обрати педагогічний?

студентка Львівського
університету ім. Івана Франка

Коментарі закриті.