28 січня, 2016

Криза „братньої любови“

Останнім часом у Росії посилили пропаґанду ідеї, що українці та росіяни є „братніми народами“ і мають налагодити свої взаємини. Цю ж тезу озвучує і Президент Росії Володимир Путін. Що стривожило  провідників сусідньої держави?

Дослідження, яке в листопаді 2015 року провела соціологічна група „Рейтинґ“ на замовлення Міжнародного республіканського інституту США та Посольства Канади в Україні, показало, що зараз ставлення українців до Росії зовсім не відповідає визначенню „братніх народів“. Найкраще українці зараз ставляться до Польщі‚ другою йде Білорусь, потім Евросоюз загалом, а далі Грузія, Литва, Канада, Німеччина, США і Молдова.  Росія перебуває на десятому місці серед симпатій українців, і до неї позитивно ставляться від 16 до 34 відс., а ще кілька років таких було майже 90 відс.  Анексія Криму та події на сході, причетність до яких Кремль заперечує, обвалили рівень доброго ставлення до Росії утричі. При цьому неґативне ставлення українців до Росії суттєво вище, ніж до США, до яких погано ставляться всього 16 відс. українців.

Ще більш показові цифри соціологів російського „Левада-центру“. Їхнє  дослідження також показало майже трикратний обвал українців довіри до Росії між 2013  та 2015 роками. При  цьому ставлення українців до Росії завжди було та залишається кращим, ніж росіян до України.

Ставлення українців до Росії почав вимірювати російський „Фонд общєствєнноє мнєніє“ (ФОМ). За його даними, навіть після Помаранчевої Революції та першого перекриття газу Росією ставлення українців до росіян було позитивним – 71 відс., а неґативним – 15 відс. Ці показники суттєво не змінювались аж до 2010 року.

І тільки анексія Криму та активна підтримка Росією бойовиків у конфлікті на Донбасі, в якому загинули тисячі українців, зламали тенденцію й налаштували проти сусідів більшість мешканців України. Натомість у Росії до президентства Віктора Януковича неґативне ставлення до України домінувало, посилюючись під час газових криз та конфлікту у Грузії.

Виступаючи 28 листопада 2015 року на церемонії вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні‚ Президент України Петро Порошенко про Росію сказав:  „Незмінними залишалися ненависть до України і нестримне бажання знищити нас, українців, як окремий народ. В чому-чому, а саме в цьому і білі, і червоні, і навіть червоно-коричневі завжди демонстрували і демонструють вражаючу єдність“.

Гірке розчарування спіткало тих українців‚ які повірили у більшовицьку тезу про „братній російський народ“. Режим Володимира Путіна відкрив справжнє ставлення росіян до українців і тепер треба не лише тривалого часу‚ але й чималих зусиль‚ щоб відновити добросусідську повагу між обома народами‚ які зі злочинної волі московських провідників ніколи не були братами.

Коментарі закриті.