27 січня, 2017

Корупція – головне лихо України

Віце-президент США Джо Байден 16 січня закликав українців зосередитися на боротьбі з корупцією, оскільки Кремль роками використовує корупцію для тиску на Україну. На сьогодні рівень корумпованости державних органів та громадян досяг критичної для існування держави поширености. Випадки хабарництва, розкрадання, шахрайства, вимагання, зловживання, конфлікту інтересів, кумівства, домагання прийняття неправомірних рішень – стали повсюдними явищами.

Корупція стала ключовою перепоною на шляху розвитку України. Вона однаково неґативно впливає як на зрив внутрішніх реформ, так і на поступове зменшення міжнародної підтримки України. Основні традиційні джерела корупції – державний бюджет, місцеві бюджети, державні закупівлі, операційна діяльність державних підприємств – продовжують бути привабливими для корупціонерів з тиском з боку українських олігархів, націоналізаціями-приватизаціями, валютними спекуляціями та банкрутуванням банків, мародерством на війні. Експерти зробили висновок, що лише за 10 років втрати України під впливом корупції склали щонайменше 40 млрд. дол. – 20 відс. внутрішнього валового продукту.

Україна увійшла до п’ятірки країн, де більше половини населення – 56 відс. – вважають корупцію проблемою, яка заважає розвиватися економіці. У суспільстві корупція відіграє ролю компенсації браку ринкових механізмів, засобу уникнення відповідальности, засобу подолання бюрократичних перепон та засобу отримання соціяльно-економічної вигоди‚ а у владних органах корупція переважно виступає виключним елементом необмеженого збагачення. При цьому фактично відсутнє покарання за корупцію. Найбільш корумпованими сферами виявилися: медична, освіта, силові структури, контрольні органи, місцеві органи влади. Підприємці вказують на суди і прокуратуру.

Громадські та експертні антикорупційні ініціятиви залишаються однією з двох головних надій на зменшення корупції в Україні. Продовжують свою діяльність антикорупційні організації „Transparency International Ukraine“, Центр протидії корупції, рух „Деклярації під контролею“, журналістські розслідування „Наші гроші“, „Схеми“, „Слідство.інфо“.

Важливим актом стало Звернення до Президента Патріярха Філарета, Патріярха Святослава, Святослава Вакарчука, Ади Роговцевої і Сергія Жадана з проханням створити систему незалежних антикорупційних судів. У корупціонерів є багато очевидних силових переваг перед активістами, зокрема, можливість стабільного вкладення значних фінансових ресурсів для захисту корупційних схем у владних кабінетах, судах, засобах масової інформації.

Тиск міжнародних партнерів та кредиторів України є другою з двох головних надій на зменшення корупції в Україні. Багато ключових антикорупційних нововведень були здійснені під прямим політичних тиском США та Евросоюзу. Захід виділяє значні фонди на антикорупційні реформи та на ґранти для антикорупційних громадських організацій.

Коментарі закриті.