13 жовтня, 2016

Концерт присвячено пам’яті Володимира Баранецького

Виконавці концерту (зліва): Таня Баністер, Соломія Івахів, Еміліо Колон і Теодор Кучар.

НЮ-ЙОРК. – Концерт в Українському Інституті Америки (УІА) 1 жовтня був присвячений довголітньому директорові УІА Володимирові Баранецькому (1920-2016), який з 1977 року був активним членом УІА та його меценатом‚ 1990 року став президентом УІА і працював для зближення закордонного українства.

Очоливши Комітет допомоги Україні, він стягнув багатьох українських політиків включно з Президентом Леонідом Кравчуком, поетів Івана Драча, Дмитра Павличка, композиторів Мирослава Скорика, Валентина Сільвестрова, Євгена Станковича та інших представників України до інституту на ділові розмови.

У програму концерту увійшли ліричний „Фортепіяновий квартет А-дур“ Йоганеса Брамса, „П’ять мельодій для скрипки й фортепіяна“ Сергія Прокоф’єва (уродженця Донецька) і „Перший піяно-квартет“ Йосифа Сука. Виконавцями були Соломія Івахів (скрипка), Теодор Кучар (альт), Еміліо Колон (чельо) і Таня Баністер (фортепіян). Піяністка вперше завітала на нашу сцену і виявилася доброю інтерпретаторкою Й. Брамса.

„П’ять мельодій для скрипки й фортепіяна“ С. Прокоф’єв написав 1920 року для фортепіяна, але скрипаль Павло Коханський попросив композитора аранжувати їх для скрипки й фортепіяна. С. Прокоф’єв створив таку версію, додаючи гармонії та пічіката скрипкову партію. Три пісні він присвятив П. Коханському, інші – Сеслії Гансен і Йосифові Сіґеті. В концерті С. Івахів з Т. Баністер мельодії зіграли як цілість і їх можна пізнати було через зміни темпа. Виконавці дуже вдало передали характер кожної п’єси від буденщини до мрійливої елегійності.

Фортепіяновий квартет Й. Сука написаний 1891 року як дипломна робота композиторської кляси. Його музика чарує силою сонорності та сочистими кольорами. Виконавці синхронно збільшували і зм’якшували силу звуку аж до павутинного піянісімо, що не завжди можна почути у непостійних ансамблях.

Молодший син В. Баранецького, Адріян, висловив подяку музикантам за прекрасне виконання музичної програми, приятелям та слухачам за участь в концерті, присвяченому пам’яті його батька.

Коментарі закриті.