28 квітня, 2017

Концерт „Незабутня Квітка” в Національній опері 

Учасники благодійного концерту „Незабутня Квітка“. (Фото: Микола Палітра)

КИЇВ. – У день народження Квітки Цісик, 4 квітня, благодійний концерт „Незабутня Квітка” відбувся у Національній опері України ім. Тараса Шевченка. Алекс Ґутмахер, професійний американський музикант з українським корінням, започаткував проєкт „Незабутня Квітка” і щороку йде з піснями К. Цісик до українців, аби на зібрані від концертів фонди купувати обладнання для обстеження та профілактики онкозахворювань молочної залози жінок.

Він вручив сертифікат на 100 тис. грн. представникам столичної міської влади і невдовзі пересувний мамограф буде придбано для киянок. „Цей концерт має на меті звернути увагу на велику й серйозну проблему – рак молочної залози. Це захворювання забрало життя Квітки Цісик, її сестри та матері“, – сказав А. Ґутмахер.

Алекс Ґутмахер дарує чек для придбання медичної лябораторії.

Алекс Ґутмахер дарує чек для придбання медичної лябораторії.

Він розповів зі сцени про К. Цісик – велику патріотку, українку, жінку, матір, і про те, як часто у розмовах вона ділилася з ним, що дуже хоче своєю творчістю прислужитися багатостраждальній Україні, до якої так прикипіла серцем. І він був ініціятором, аби іменем К. Цісик назвали зірку. „Тепер вона світить нам щовечора із небес”, – сказав А. Ґутмахер і завершив свій виступ виконанням на фортепіяні мельодій з пісень К. Цісик.

У концерті було використано ориґінальні голосові фонограми К. Цісик та архівні світлини. На вечорі одночасно були три міністри культури України різних періодів. Колишний міністер Василь Вовкун виступив як режисер концерту, діючий міністер Євген Нищук був ведучим вечора, а народна артистка України Оксана Білозір виконувала пісні з репертуару К. Цісик.

Виступає балет „Життя”.

Виступає балет „Життя”.

У театрі виступили Василь Попадюк, всесвітньо відомий скрипаль-віртуоз, який прилетів з Канади спеціяльно на вшанування К. Цісик. З США завітали до Києва музикантка Брія Блесинґ та лікар-отоларинголог Ігор Бранован. Його, до речі, нагороджено орденом „За заслуги” ІІІ ступеня. „Ніч яка місячна” він заспівав одразу двома мовами – українською та ідиш.

Співала Оксана Муха, яку після перемоги на Першому конкурсі ім. К. Цісик називають „другою Квіткою”. Вона сказала, що їй незвичне це порівняння, бо ніколи не зможе у творчості дотягнутися до К. Цісик, так само як ніколи не зможе визнати, що К. Цісик „була”. „Вона для мене завжди „є”, – підкреслила співачка.

Музикантка з США Брія Блесинґ.

Музикантка з США Брія Блесинґ.

Переможець „Голосу країни” Павло Табаков розповів, що К. Цісик разом із своїм чоловіком Едом Раковичом витратили 250 тис. дол. на розвиток української пісні в Америці. П. Табаков заспівав пісню з нового альбому „Любов жива”, а також у дуеті з О. Мухою виконав одну з найвідоміших пісень К. Цісик – „You light up my life“, з якою вона здобула „Оскар“ та „Золотий глобус“.

Глядачам сподобалися виступи музикантів гурту „Luiku” і яскраві танцювальні номери балету „Життя”.

Зі спогадів О. Білозір глядачі дізналися про початок творчої співпраці з К. Цісик, коли тодішній чоловік О. Білозір Ігор Білозір написав пісню „Коханий”, яка одразу сподобалася К. Цісик. Під час поїздки до Америки вони зустрілися і К. Цісик попросила дозволу виконувати цю пісню. „Відтоді наші долі переплелися у тісній творчій співпраці. Шкода, що вона була недовгою, але і Квітка Цісик, і Ігор Білозір будуть завжди із нами у своїх піснях”, – сказала зі сцени О. Білозір.

Виступає Оксана Білозір.

Виступає Оксана Білозір.

Останньою піснею, котру записала К. Цісик, була пісня „Журавлі“ на слова Богдана Лепкого. Ця пісня символічно стала її прощальною піснею:

„Чути кру-кру-кру
В чужині помру,
Заки море перелечу –
Крилонька зітру“.

Нині у Львові, на честь К. Цісик названо вулицю, встановлено пам’ятну дошку та відкрито перший у світі музей видатної співачки на вулиці Квітки Цісик.


Алекс Ґутмахер написав до „Свободи“: „Я ніколи за 10 років існування Благодійного проєкту так не хвилювався, як 4 квітня в день імпрези „Незабутня Квітка“ у приміщенні Національного театру опери і балету. По-перше – столиця. По-друге – були представники Посольств США і Канади, міністри, громадські діячі, письменники, воїни, добровольці. У театрі мені сказали, що у них не так багато імпрез, коли перед початком люди питають, чи не залишилося квитка. За два тижні до початку вже не було жодного квитка.

Головний здобуток проєкту – це пересувний мамограф „Квітка“, котрий приїхав з Вінниці і стояв біля пам’ятника Миколі Лисенкові. З початку цього року пересувним мамографом у Вінницькій області проведено близько 2,000 обстежень жінок на рак молочної залози, виявлено 400 патологій, а також 12 випадків раку. „Квітка“ продовжує своє життя, рятуючи жінок України!“.

Коментарі закриті.