24 лютого, 2017

Концерт в УІА назвали „Дозвольте нам танґо”

НЮ-ЙОРК. – 4 лютого в Українському Інституті Америки відбувся концерт ансамблю „Екстасіс“, що уславився на весь світ виконанням арґентинського танґа. Склад ансамблю: Еван Орман – бандеон (баян), Клод Сім – скрипаль та Майк Тілі – фортепіян. Всі три – майстри високої кляси.

Танґо виникло в Андалюзії, Еспанія, як жіночий сольовий танець з популярними кастаньєтами („Циганське танґо“). Між 1850-1980 роками в Севільї танець став популярний як бально-інструментальний з жартівливими або сатиричними текстами.

У 1880-их роках танґо перейшло в Арґентину, де прийняло назви „Танґо портеньйо,” (танґо з міста Буенос-Айрес) або „Танґо креоле“ (танґо европейських вихідців – еспанців, португальців, французів). Це вже був танець двох осіб, з яких чоловік вів, а його партнерка показувала вмілість линути за ним.

Танґо має багато експресивних імпровізацій: його можна танцювати у модерний або традиційний спосіб.

Під час концерту попід стінами були круглі столики з келихами вина та перекускою. Посередині – вільне місце для танців. Ансамбль виконав ряд п’єс Астора Піяцолі, найбільш відомого арґентинського композитора, одне з них „Забуття.” Між ними було одне европейське – Якова Ґаде „Ревнощі” з скрипковим вступом та інтерлюдією. Музиканти грали з гострим ритмом та великими динамічними відмінностями.

Друга частина програми була присвячена українським танґам, однак я покинув залю, щоб уникнути ностальгічних споминів та перед північчю бути в хаті. При виході з будинку почув, що ансамбль „Екстасіс“ грав „Гуцулко Ксеню”.

Коментарі закриті.