8 грудня, 2016

Концерти оркестри повинні відбутися

Національну симфонічну оркестру України до США запросила відома компанія „Columbia Artists Management“, але оркестра не має грошей на квитки, а тому турне, яке було б дуже престижним для України, може не відбутися. І музиканти звертаються до всіх небайдужих меценатів та спонзорів з проханням допомогти.

Турне запляноване з 17 січня до 26 березня, і за цей час оркестра має виступити з 43 концертами у США та одним у Канаді, в Торонто. Перший виступ відбудеться 18 січня у Фльориді, а останній – 26 березня в Сан-Франциско. Ми підготували п’ять програм, у яких прозвучать твори наших сучасників – Мирослава Скорика та Євгена Станковича, а також світова клясика зі спадщини Петра Чайковського, Сергія Прокоф’єва, Дмитра Шостаковича, Сергія Рахманінова, Антоніна Дворжака, Джузепе Верді і Роберта Шумана.

Оскільки за програмою передбачено багато концертів у різних містах, а українську музику не дуже добре знають пересічні американці, то ми включили у програму твори слов’янської та закордонної клясики. Ми запропонували виконати Третю симфонію Бориса Лятошинського, але організатори виступів сказали, що це невідомий для американців твір, і тому вибирали тих авторів, чиї прославлені імена зберуть повні залі. Нині за кордоном знають наших композиторів-сучасників М. Скорика та Є. Станковича, і ми із задоволенням включили до програми їхні твори. Із творів Є. Станковича виконаємо триптих з балету „Різдвяна ніч“ і Другий скрипковий концерт, а М. Скорика – мініятюри, які підготували на „біс“. Таких маштабних виступів за океаном з великими творчими колективами ще не було.

Аґенція „Columbia Artist Management“ повністю забезпечує колектив на території США (проживання артистів у готелях, переїзд по континентові, реклямна компанія) – це приблизно 1.2 млн. дол.‚ плюс дирекції залів, у яких ми будемо виступати, беруть на себе забезпечення концертів, і це ще приблизно 1.4 млн. дол. Ми ж маємо знайти 90 тис. дол. на дорогу до США і щоб привезти з собою свої інструменти.

За такою простою формулою працюють усі найвідоміші колективи світу. За кордоном наші колеґи мають потужну фінансову підтримку (спонзорську чи державну), то у них не виникає проблем. Наприклад, авіокомпанія „Austrian Airlines“ є спонзором знаменитої Віденської філярмонічної оркестри. У них навіть є спецлітак, який розмальований зображеннями музичних інструментів. У багатьох країнах світу великі оркестри мають своїх спонзорів. Про таке ми можемо лише мріяти, бо в нас ще не вреґульовані закони і не працює система меценатства та спонзорства, а тому ми активно шукаємо партнерів, небайдужих людей, меценатів і доброзичливців, які зможуть допомогти. Нині справа рухається, але не так швидко, як хотілось би. Є загроза, що через брак коштів нам доведеться відчутно скорочувати склад музикантів, а не секрет, що чим більше музикантів, тим кращою є якість звучання.

От і ходимо сьогодні з протягнутою рукою, просимо заможних людей та підприємців допомогти нашому колективові, бо відмовлятися від таких престижних виступів не маємо права.

Під час нашого перебування 20-22 лютого в Ню-Йорку можна було б провести українські вечори і присвятити їх пам’яті „Небесної сотні“‚ запросити на концерт українських виконавців. Потім є ще одна важлива політична подія: в лютому 2017 року Україна розпочне головування в Раді Безпеки ООН, і це можна було б гарно подати і пов’язати до акції. Я хочу відзначити, що виступи нашої оркестри – це непересічна подія для України, і завдяки цьому турне можна було б на повний голос говорити про Україну, представляючи високе мистецтво національного колективу.

Дуже прошу опублікувати благодійний рахунок через Український Музичний Інститут в Америці: Ukrainian Music Institute, 108 Second Ave., New York, NY 10003. Конто 36852-0001 у  SelfReliance F.C.U. Безподатковість Українського Музичного Інституту типу 501(с)(3).

Олександер Горностай,
генеральний директор Національної симфонічної оркестри України, Київ.

Коментарі закриті.