8 червня, 2016

Козаки провели фестиваль „А ми за волю!”

Ансамбль „Дивоцвіт” з Гадяча на тлі Спасо-Преображенського храму Української Православної Церкви Київського Патріярхату. (Фото: Олександер Вівчарик)

КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ, Черкаська область. – 21 травня у місті відбувся Всеукраїнський міжреґіональний фестиваль патріотичної та козацької творчости „А ми за волю!”. У ньому взяли участь 45 вокальних колективів з Черкаської, Одеської, Полтавської, Хмельницької, Львівської, Херсонської, Вінницької, Кіровоградської областей.

У Корсунь ніби повернулися козацькі часи: на вулицях міста скрізь було видно козаків і козачок у національних строях, а біля районного Будинку культури прадавня Україна вирувала піснями і танцями, красувалася вишивками різних реґіонів, дзвеніла шаблями. То просто надворі учасники фестивалю готувалися до виступів на сцені.

Заля була заповнена вщерть. Відрадно, що серед глядачів було багато молоді. Без сумніву, концерт їм запам’ятається на все життя одним яскравим дійством.

Фестиваль було присвячено пам’яті автора і виконавця козацьких пісень, поета-пісняра з Корсунь-Шевченківського генерал-майора Міжнародної асоціяції „Козацтво” Миколи Моцика, племінника загиблого під Базаром учасника Другого зимового походу Армії УНР Григорія Моцика. 2013 року він відійшов у вічність, але залишилися його пісні, пам’ять про нього.

Відкрив фестиваль Верховний отаман Міжнародної асоціяції „Козацтво” Михайло Шитий. Переможці фестивалю у Корсуні співатимуть на фінальному концерті, що відбудеться в Києві на свято Покрови. Їх також запрошено на конкурс козацької пісні у Львові.

Свято козацької пісні відбулося напередодні 368-ої річниці переможної битви під Корсунем часів національно-визвольної боротьби українського народу. Тож його учасники поклали квіти до пам’ятника полковникам Корсунського полку козацької доби.

Коментарі закриті.