3 листопада, 2016

Козаки прийшли до Богдана Хмельницького

Міжнародна велика рада Українського козацтва. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 15-16 жовтня з ініціятиви Гетьмана Українського козацтва Миколи Пантелюка на базі Черкаського крайового товариства Українського козацтва відбулася Міжнародна велика рада. У ній брали участь 500 осіб з Вінниці, Чернівців,  Івано-Франківська, Ромен, Сум, Одеси, Полтави, окупованих Донецька, Луганська, Криму. На зібранні були присутні посланці з Хорватії, Молдови, Чехії.

Учнів Черкаської гімназії ч. 31 ім. князя Святослава Хороброго, студентів та всіх бажаючих поповнити лави Українського козацтва було посвячено у козачата. Цій гімназії для  шкільного музею було подаровано картину „Битва за Хазарію Святослава Хороброго“, а сотня ім. Петра Дорошенка з села Руська Поляна отримала ікону Архистратига Михаїла.

Навчально-виховному комплексові в селі Вікнене вручено сертифікат на 5,000 грн. за 20-річну активну співпрацю вчителів та учнів з козаками, розвиток козацької духовности, національних традицій, звичаїв і обрядів. Відзначені школа в селі Тернівка, сотня ім. Богдана Хмельницького, що діє при Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького,  учасники війни проти Росії, меценати, добровольці.

Черкаське крайове товариство Українського козацтва в 2014-2015 роках надало найбільшу серед козацьких організацій України допомогу захисникам-воїнам. Козаки Черкащини відправили українським бійцям, які стримують російсько-терористичні війська, десятки автомобілів, матеріяльну допомогу на мільйони гривень.

Козаки-активісти співпрацюють з Українською Православною Церквою Київського Патріярхату. Головою Синодального Управління духовно-патріотичного виховання у Збройних Силах України та інших військових формуваннях України  є Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Міжнародна велика рада обговорила звернення до вищих органів держави щодо українського статусу окупованого Донбасу. Було розглянуто й затверджено проєкт спорудження в Черкасах пам’ятної стели Козацької слави. Найактивіші старшини та козаки отримали чергові козацькі військові звання та нагороди.

Коментарі закриті.