7 квітня, 2016

„Коаліціяда“ триває…

Понад шість тижнів політичне життя в Україні зводилося до спроб зформувати нову парляментську коаліцію. Бо уже другий місяць поспіль стара не лише фактично‚ але й формально нечинна: з неї вже вийшли три фракції – „Самопомочі“‚ „Батьківщини“ і Радикальної партії. Причина кризи – висловлена ще 16 лютого недовіра урядові Арсенія Яценюка.

„Бльок Петра Порошенка“‚ кількісно найбільша і найвпливовіша фракція‚ запропонував на пост прем’єра голову Верховної Ради Володимира Ґройсмана. Але проблема тут у тому‚ що‚ згідно з законом‚ право на висунення кандидатури прем’єр-міністра має не окрема фракція‚ а вся коаліція. Для цього вона у своєму складі повина мати щонайменше 226 депутатів. Наразі ті дві фракції‚ котрі залишилися основою коаліції‚ „БПП“ і „Народний фронт“‚ нараховували вкупі тільки 217 мандатів.

Тому ведуться напружені перемовини з „відступниками“‚ бо ця політична криза з кожним днем поглиблює кризу економічну: Мiжнародний валютний фонд та інші західні фінансові спонзори відмовляються від дальшого кредитування України‚ оскільки не бачать ні результатів реформ‚ ні самих реформ.

„Ми повинні знайти в собі сили й обрати новий уряд. Мова йде про мільярд кредитних ґарантій від уряду США у випадку призначення нового уряду‚ нову програму військово-технічної співпраці‚ ухваленої в Конґресі. Не буде відповідного рішення Верховної Ради – не буде ґарантій США і програми“‚ – говорив П. Порошенко увечорі 28 березня на засідані фракції „БПП“. Він додав‚ що йдеться також про 3 млрд. дол. кредиту від МВФ. Тоді ж президент запевнив‚ що голосування за відставку прем’єра А. Яценюка відбудеться 31 березня.

Позаяк часу залишалося дуже мало‚ в Києві вирували гарячі дискусії‚ пошуки компромісів‚ порозуміння в ім’я найшвидшого подолання кризи.

Провідник радикалів Олег Ляшко і голова „Батьківщини“ Юлія Тимошенко висловили готовність повернутися до коаліції‚ одначе‚ висунули низку своїх умов‚ зокрема – негайне ухвалення поданих ними законопроєктів. Цього їм ніхто не пообіцяв.

Отже – за рахунок яких депутатів можна було зформувати повноцінну коаліцію?

В. Ґройсман провів зустрічі з майже усіма позафракційними депутатами‚ просячи їх увійти до фракції „ББП“‚ але великих успіхів не досягнув. Дехто з позафракційних‚ як от Борислав Береза‚ готовий увійти до складу коаліції‚ але не до фракції‚ бо‚ на його думку‚ внутрішньофракційне життя „БПП“ в такій мірі скомпрометоване недемократичністю‚ несамостійністю депутатських позицій‚ огляданням на Адміністрацію президента‚ що вступати туди – це дуже ризикувати своєю депутатською репутацією. Мовляв‚ як туди вступати‚ коли цю фракцію залишають напринциповіші‚ найчесніші депутати?

Конкретно йшлося про Єгора Фірсова‚ який вийшов з „БПП“‚ вслід Вікторові Чумакові і Миколі Томенкові. Помста настигла їх негайно. З’їзд пропрезидентської партії „Солідарність“ позбавив М. Томенка і Є. Фірсова депутатських мандатів‚ що викликало загальне обурення громадських організацій. Формально – все законно. З’їзд покликався на ухвалений 16 лютого‚ після аж 18-разового голосування‚ законопроєкт‚ що дістав в суспільстві назву – „закон про партійну диктатуру“. Він зводиться до того‚ що партія‚ без жодної участи виборців‚ може відкликати депутата у випадку‚ якщо він відмовляється від участи у фракції або голосує всупереч рішенню фракції. Якщо врахувати‚ що дотепер головні парляментські партії – це закриті кланово-бізнесові проєкти‚ то експерти остерігають‚ що згаданий закон запроваджує руйнівне для демократії партійне рабство.

Протягом 30 і 31 березня тривали міжфракційні консультації‚ зокрема зустріч депутатів від „БПП“ і від „Самопомочі“‚ а також таємні перемовини фракцій „БПП“ і „Народного фронту“ з позафракційними депутатами. Відтак на поверхню спливло припущення‚ що нову коаліцію можуть створити ці дві політичні сили. Стало відомо‚ що до „БПП“ увійшли депутати Ірина Суслова‚ Павло Кишкар і Віктор Кривенко‚ виключені 31 серпня минулого року з фракції „Самопомочі“ за те‚ що голосували за так званий „особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей“. Таким чином‚ „БПП‘‘ має вже 141 мандат‚ „Народний фронт“ – 81‚ залишається втягнути ще лише чотирьох позафракційних‚ й тоді дві провідні фракції матимуть необхідні для ухвалення законопроєктів 226 мандатів.

У „НФ“‚ як сказав в інтерв’ю для телеканалу „112.ua“ депутат Антон Геращенко‚ хотіли б бачити у своїх рядах колишнього керівника „Правого сектора“ Дмитра Яроша і колишнього командира полку „Азов“ Андрія Білецького.

Однак‚ коаліція з двох фракцій – що це може означати для парляменту і для України? Формально Конституція такого варіянту не забороняє‚ але якого вигляду це може набути на практиці‚ в реальних українських обставинах? Чи не схилиться „двоосібна“ коаліція до узурпування влади в країні?

Так виглядає‚ що остаточно новий склад парляментської коаліції визначиться аж 14 квітня‚ на черговому засіданні Верховної Ради.

До чинників внутрішньої напруги додалася й відсутність в Україні її президента: відразу після візити до Вашінґтону на саміт з питань світової ядерної безпеки П. Порошенко поїхав до Японії. Тим часом суспільство не дістало відповіді‚ в який спосіб президент поставився до кричущої сваволі Генерального прокурора Віктора Шокіна‚ який буквально в останні години перед рішенням Верховної Ради про його відставку звільнив з посади свого заступника‚ прокурора Одеської области Давида Сакварелідзе‚ рушія радикальних реформ в системі прокуратури. А за день до цього з Генеральної прокуратури звільнили велику групу молодих фахівців‚ котрі творили реформаторську команду з Д. Сакварелідзе.

Експерти назвали це відвертою контрреволюцією. Голова Одеської обласної держадміністрації Михайло Саакашвілі вважає‚ що звільнення Д. Сакварелідзе спрямоване проти нього‚ оскільки його всеукраїнський Рух за очищення натрапив на шалений опір старої системи‚ яка не збирається відступати перед жменькою безкомпромісних реформаторів. Симптоматично‚ що першим своїм реваншистським кроком Генпрокуратура закрила справу проти запеклого луганського україножера Олександра Єфремова‚ з вини якого великою мірою й постав сепаратизм на Донбасі.

Суспільство очікує‚ що президент втрутиться у цей маштабний конфлікт і знайде правильне рішення.

Коментарі закриті.