8 червня, 2016

Книжковий фестиваль став святом книги

КИЇВ. – На шостому Міжнародному книжковому фестивалі 20-24 квітня, в музейному комплексі „Мистецький Арсенал“ гості почули виступи відомих письменників, філософів, літературних діячів та мистців з більш ніж 10 країн. Також були представлені майже всі українські та багато чужоземних видавництв зі своїми новинками, багато культурних заходів, концертів та кінопоказів. Дружина Президента України Марина Порошенко виголосила промову на церемонії відкриття фестивалю.

Вперше були випробувані публічні інтерв’ю, інтелектуальні дискусії, експериментальні літературно-музичні виступи. Музику можна було почути не лише зі сцени, а й просто проходячи коридорами Арсеналу. Літературна програма складалася переважно з авторських, тематичних проєктів, які формувала команда спеціяльно запрошених молодих кураторів та відомих письменників, які вперше виступили у такій ролі. Були також поетична сцена, майданчик ілюстраторів, плятформа малих книгарень, проєкти „Література як соціяльна дія“ Ірини Славінської, „Література і катастрофа“ Євгена Стасіневича та інше.

Справляли велике враження книжки закордонних авторів. „Сила безсилих“ Вацлава Гавела була написана ще в 1978 році, але побачила світ українською мовою аж нині. Луція Ржегоржікова, директорка Чеського центру в Києві, представила цю першу дитину їхнього видавництва. Даян Чендлер з Великобританії представила книгу „Дорога в Донецьк“. Готується український її переклад. Книгу „Згадуючи Умберто Еко“ переклала Маріанна Попович зі Львова. Професор Бернського університету Ларс Свендсен, Норвегія, написав книгу „Філософія свободи“. Теж є в перекладі. Були також книги Мішель Онфре, Франція, „Шлях життя. Гедоністичний маніфест“, „Фантастична Ферранте“ – ціла лекція про феномен найпопулярнішої в Італії письменниці Елени Ферранте. Швайцарець Каталін Доріан Флореску презентував свій роман в перекладі українською мовою.

Ще був концерт старовинної музики „Шекспір, Тюдори, музика і континент“. Звучали мадригали, клявіри.

І на завершення були бесіди Владики Любомира Гузара з підприємцями. Записала і видала їх Львівська бізнес-школа Українського Католицького Університету.

Найбільшим здобутком Книжкового фестивалю є Райнер Кунце, його „Чутливі шляхи“, вперше озвучені українською мовою: 400 сторінок джерельної поезії німецького поета.

 

Антоніна Листопад – член Національної Спілки письменників України‚ лавреатка премії ім. Василя Стуса.

Краснодон, Луганська область

Коментарі закриті.