2 червня, 2016

Книги написав Сергій Козак

При сприянні Фундації ім. Івана Багряного Сергій Козак – публіцист, дослідник-журналіст, літературознавець, доктор філософії‚ автор і упорядник багатьох книг, зокрема бібліографічного покажчика газети „Українські Вісті“ в Европі та Америці, лавреат премій ім. Івана Багряного, ім. Дмитра Нитченка та ім. Івана Огієнка – видав ряд книг про діяльність української діяспори‚ зокрема книгу „Архів діяспори“, яка містить періодику української еміґрації в 1945-1969 роках. В ній є політика й історія української літератури, історіографія, образотворче й театральне мистецтво.

Протягом понад трьох років він працював над бібліографічним покажчиком журналу „Нові Дні“, який довший час редаґував Петро Волиняк, а після його смерти Дмитро Кислиця, Вадим Сварог та Мар’ян Дальний (Горгота). Книга, яка має майже 600 сторінок‚ називається „Нові дні на берегах Онтаріо“ і містить науково точний зміст 500 номерів видаваного упродовж майже 50 років журналу в Торонто. Книга містить пояснення скорочень назв установ, об’єднань, періодичних видань та їх авторів та покажчик прізвищ та імен авторів статтей.

Іншою книгою С. Козака є „Полтавщина літературна“ – фотоальбом‚ в якому розповідається про понад 200 українських письменників, що жили чи відвідували міста, села і хутори Полтавщини. Книга містить з кожного міста не лише дописи‚ але й фотографії письменників, артистів, малярів, музикантів, науковців, меценатів та будови, які відвідували чи жили в них відомі особи.

Євген Гребінка колись писав: „Нема на світі кращого місця, як Полтавська губернія. І степи, і ліси, і байраки, і щуки, і карасі, і вишні, і черешні, і всякі напитки, і воли, і добрі коні, і добрі люди – усе є, усього багацько“. Саме Полтавщина була особливо дорогою для Тараса Шевченка, дарма, що народився він на протилежному березі Дніпра. Він тричі відвідував Полтавщину‚ що була для Кобзаря як домівка: тут він жив, писав вірші та поеми, займався малярством. Особливо тепло ставився Т. Шевченко до краю, який виплекав Григорія Сковороду, Івана Котляревського, Миколу Гоголя та багато інших.

С. Козак пише: „Над цим альбомом я працював років із сім. А, певне, й усі 25 років, коли‚ приїхавши студентом факультету журналістики на практику до Полтавського телерадіокомітету, вперше потрапив у Довженкові Яреськи та Гоголівську Василівку. Відтоді „Полтавщина літературна“ зі мною, у моїй душі. Об’їхав усі місця, де є щось літературного: меморіяльні дошки, пам’ятники, літературні музеї, пам’ятні знаки, будинки, пов’язані з письменниками та літературними подями. Чимало таких місць, куди виїздив по кілька разів, бо з’являлося щось нове. Сідав в авто і їхав, щоб нічого не пропустити і підготувати видання якомога повнішим“.

До 22 травня, дня перепоховання Тараса Шевченка на рідну українську землю‚ С. Козак з допомогою своєї дочки Дарини підготував гарний кольоровий альбом про Шевченківські місця Полтавщини. Назва альбому „На берегах Хоролу і Сули: полтавські шляхи Тараса Шевченка“. Альбом починається з Полтави і містить матеріяли з 124 міст і містечок Полтавщини. На видання цього альбому Фундація ім І. Багряного дасть певну суму грошей й прохає полтавців приєднатися своїми пожертвами‚ щоб альбом появився друком.

Коментарі закриті.