7 липня, 2016

Київ має летовище ім. Сікорського

Двірець летовища „Київ“ ім. Ігоря Сікорського. (Фото: Вікіпедія)

Історики і шанувальники української авіяції вже давно плекали мрію про надання столичному летовищу імені видатного авіоконструктора Ігоря Сікорського. 8 червня ця мрія здійснилася, хоча не в тому обсязі, якого чекали. Того дня міська рада проголосувала за присвоєння імени І. Сікорського не летовищу „Бориспіль“, як пропонувала громада‚ а летовищу „Київ“ в Жулянах, розташованому на відстані вісім кілометрів від центру міста. Летовище має єдину злітно-посадкову смугу завдовжки 2,310 метрів. Тривалий час (та й досі) летовище називали за назвою села Жуляни.

Коли столицею України був Харків, виникла потреба повітряного сполучення з Києвом. На поле біля Жулян 25 травня 1924 року прибув пробним рейсом з Харкова літак „Укрповітрошляху“. З перших чисел червня того року почалися лети з Харкова до Києва і назад по одному рейсу двічі на тиждень. Летовища, як такого, ще не існувало.

Комплекс нового летовища збудували у 1949 році за проєктом архітектора Віктора Єлізарова — одного з авторів оновленого Хрещатика. Назву „Жуляни“ почали вживати в 1960-ті роки після будівництва нового летовища в Борисполі.

На території летовища є найбільший в Україні авіяційний музей, де на майданчику просто неба представлено багато зразків цивільної та військової авіятехніки.

Коментарі закриті.