18 лютого, 2016

Київський Патріярхат відповів на Деклярацію

КИЇВ. – Українська Православна Церква Київського Патріярхату вважає безпідставними та недоречними твердження щодо України у Деклярації Папи Римського й Патріярха Російської Православної Церкви Кирила.

Про це йдеться в заяві прес-центру Київської Патріярхії УПЦ щодо документу, в якому, серед іншого, події в Україні названо „громадянською війною“.

У заяві зазначається, що УПЦ КП підтримує міжконфесійний та міжрелігійний діялоґ, але розчарована пунктами спільної Деклярації, підписаної 12 лютого року в Гавані.

„Вказані вище пункти Деклярації пройняті духом гірших зразків світської дипломатії, сповнені двозначних натяків, необ’єктивних оцінок та безпідставних тверджень. На наше переконання, у документі, який має свідчити віруючим і світу позицію Церков, краще було би взагалі не торкатися порушених у пунктах 25-27 тем, ніж висвітлювати їх у такій формі“, – йдеться у заяві.

Київський Патріярхат вважає неприйнятною „дипломатію“, коли рішення про Україну і українські церковні та суспільні справи ухвалюють без представників України, іґноруючи їхню думку і позицію.

Питання Української Греко-Католицької Церкви у пункті 25 Деклярації не враховує думку і позицію цієї Церкви.

Оцінки „конфлікту в Україні“ (пункт 26) повністю іґнорують його головну причину – російську збройну, політичну, економічну та інформаційну аґресію проти України, порушення Росією міжнародних угод і норм міжнародного права, окупацію Російською Федерацією Криму і частини Донбасу. Оцінка ситуації у Православній Церкві в Україні (пункт 27) іґнорує той факт, що причиною її розділення є порушення канонів саме Московським Патріярхатом.

Церква покликана свідчити правду. У питанні війни в Україні правда полягає в тому, що це не громадянська війна, не внутрішній конфлікт, не протистояння між різними націями чи послідовниками різних релігій. Причина війни, яка триває на сході України – збройна, політична, економічна та інформаційна аґресія Росії проти України. Мета цієї аґресії – перешкодити европейській інтеґрації України, силою змусити її повернутися до підпорядкування Кремлю.

Вжиті у Деклярації формулювання і оцінки щодо подій в Україні не є свідченням правди, а пом’якшеним повторенням формул російської пропаґанди, яка нав’язує світові думку про „внутрішню українську кризу“, до якої Росія нібито не має стосунку.

„Від Московського Патріярха, який залежить від Кремля, ми не очікували чогось іншого. Але підпис Папи Римського під цими формулюваннями став для багатьох, в першу чергу в Україні, великим розчаруванням“, – констатує УПЦ КП.

Також прикро, що‚ згадуючи про переслідування християн у різних реґіонах світу, автори Деклярації нічого не кажуть про переслідування і утиски віруючих різних конфесій у окупованому Криму та на підконтрольних кремлівським коляборантам територіях Донбасу.

УПЦ КП також називає однією з причин розділення Православної Церкви неканонічне привласнення Московським Патріярхатом у 1686 році влади над Київською Митрополією, тобто анексію Москвою Церкви в Україні, а також звинувачує російську церкву в перешкоджанні відносинам між УПЦ КП і Католицькою церквою.

 

Коментарі закриті.