15 липня, 2016

Києво-Могилянська академія відкрила Центри психологічної реабілітації

Діти в Центрі психологічної реабілітації в Слов’янську.

КИЇВ. – У 2015 році Національний університет „Києво-Могилянська академія“ заснував два Центри психологічної реабілітації, один в Києві, куди тисячі біженців втекли з охопленого війною сходу, а другий в Слов’янську‚ населення якого першим пізнало гіркий смак війни влітку 2014 року і потім надало притулок іншим українцям з навколишніх міст Донеччини, які зазнали ще більш потужних руйнувань ніж Слов’янськ.

Д-р Сергій Богданов, керівник Центрів психологічної реабілітації, в США відомий, як Центр посттравматичних стресових розладів (Post Traumatic Stress Disorder Centers – PTSD), розповів: „Я народився у Слов’янську. Коли сепаратисти захопили моє рідне місто і мої батьки та племінники були вимушені переїхати до Києва, я зрозумів, що війна прийшла надовго. Мої земляки, яким довелось пережити військові дії, ще довгий час будуть страждати від наслідків жорстокости та насильства, що ввійшли до їх життя і назавжди змінили його. Психологічні травми, про які сторонній спостерігач навіть не буде мати гадки, зламають життя багатьох родин, викличуть психічні хвороби і поведінкові розлади у дітей, спричинять безліч конфліктів“.

Д-р С. Богданов здобув вчений ступінь у Медичному університеті Відня, а тепер є викладачем катедри психології Києво-Могилянської академії. Він є сертифікованим експертом з посттравматичного лікування, і входить до складу низки експертних груп під керівництвом Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНІСЕФ. В Україні д-р С. Богданов є провідником у впровадженні високих стандартів підготування професіоналів, що спеціялізуються у психологічній допомозі дітям, підліткам, родинам та демобілізованим воїнам, які постраждали внаслідок стресових переживань під час війни на сході України.

Андрій Мелешевич, президент Національного університету „Києво-Могилянська академія“ (зліва) і Сергій Богданов, директор Центрів психологічної реабілітації. (Фото: Оксана Савицька)

Андрій Мелешевич, президент Національного університету „Києво-Могилянська академія“ (зліва) і Сергій Богданов, директор Центрів психологічної реабілітації. (Фото: Оксана Савицька)

Під керівництвом д-ра С. Богданова, починаючи з листопада 2014 року, команда спеціялістів провела низку якісних та кількісних досліджень в межах країни, але передусім у Донецькій і Луганській областях, серед дітей, переселенців і ветеранів війни. Результати показали, що симптоми психологічної травми спостерігаються у різних категорій населення. 25 відс. опитаних переживають значний травматичний стрес, яка проявляється у нав’язливих спогадах про жахливі події та униканні всього, що нагадує про пережите. У найгірших випадках такі симптоми призводять до ізоляції і неможливості брати участь у звичайному соціяльному житті.

Якщо рік тому тільки 36 відс. дітей відповідали, що вони не отримували жодної підтримки з боку дорослих відразу після травматичних подій, то в 2016 році ця цифра підскочила до 50 відс. Більше того, якщо два роки тому 80 відс. дітей стверджували, що вони можуть впоратися зі стресом самотужки, то у 2016 році це рівень знизився до 50 відс. Діти відчувають емоційний біль через втрату членів сім’ї і друзів, зміну міста проживання та звичного їм середовища.  Багато хто з них відчуває себе ізольованим, незважаючи на значні зусилля з боку громад, які їх приймають.

Центри академії беруть участь і в спільних дослідницьких програмах, зокрема зі Школою охорони громадського здоров’я при Університеті Джонса Гопкінса в США та українськими університетами. Останнє якісне дослідження, яке було фінансовано фондом USAID із запобігання тортур, показало, що дорослі переселенці, які сьогодні мешкають в різних містах України, а також демобілізовані учасники антитерористичної операції, теж, як і діти, страждають від психосоціяльних наслідків військового конфлікту.

Пріоритетним для керівництва центрів є забезпечення високої якости послуг українцям, які через війну опинились у нестабільній і вразливій життєвій ситуації. Завдяки підтримці міжнародних жертводавців всі послуги залишаються безкоштовними. З моменту свого створення в 2015 році центри отримали міжнародну підтримку з боку Посольства Німеччини та Німецького гуманітарного фонду, Аґентства США з міжнародного розвитку (USAID), Европейського Союзу, ЮНІСЕФ, Malteser International та Міжнародного медичного корпусу, багатьох місцевих добровольчих організацій і приватних осіб в Україні.

Ця фінансова підтримка дозволила фахівцям Центру лише протягом останніх 10 місяців навчити понад 3,000 вчителів, психологів, соціяльних працівників та представників шкільної адміністрації у Донецькій, Дніпровській, Запорізькій, Луганській та Харківській областях. Близько 250 дорослих і дітей отримали психотерапевтичну допомогу у Києві і Слов’янську.

Д-р С. Богданов зауважив: „Мабуть, мені випало не випадково народитись у Слов’янську. Так вже вирішила доля, що я буду одним з тих, хто допомагає людям зі сходу України на їх шляху до відновлення свого життя“.

Марта Фаріон – адвокат, живе в Чикаґо, президент Києво-Могилянської Фундації в Америці. 

Коментарі закриті.