6 січня, 2017

Кияни відвідали місто Вінграновського

Виконавчий директор Благодійного фонду ім. Миколи Вінграновського Зоя Голота з сестрою поета Геленою.

ПЕРВОМАЙСЬК‚ Миколаївська область. – 7 листопада 2016 року поетові Миколі Вінграновському виповнилося б 80 років. Він народився в селі Кумарі на околиці нинішнього стародавнього козацького Богополя (нині Первомайська) на Миколаївщині. Талант яскравого представника літературно-мистецького шістдесятництва поряд з Василем Симоненком та Ліною Костенко розкрився ще на початку виникнення цього руху виходом у світ поетичної збірки „Атомні прелюди“, яка стала повною відміною від стереотипів комуністичної системи.

Багатогранність творчої особистости М. Вінграновського проявилась в режисерській, кіносценарній та акторській стезі, недарма ж його відразу обрав в свої улюблені учні сам Олександер Довженко.

Рік М. Вінграновського в Україні розпочали відзначати ще у лютому з творчого вечора, присвяченого його кінeматографічній діяльності в Будинку кіно. Згодом відбулись завдяки Благодійному фонду ім. М. Вінграновського „Вінграновські читання“ на річці Рось біля села Яблунівка, де любив відпочивати і творити поет.

Відбулися творчі вечори пам’яті М. Вінграновського в Національному музеї літератури України, Спілці письменників України‚ де поділилися теплими спогадами про творчі зустрічі з великим майстром слова Іван Малкович, Володимир Цибулько, Павло Вольвач, Тарас Федюк, Петро Зосенко, Анатолій Качан, Антонія Цвід, головний редактор „Літературної України“ Станіслав Бондаренко, виконавчий директор Благодійного фонду ім. М. Вінграновського Зоя Голота та інші достойники.

В театрі „Сузір’я“ завдяки режисерові Олексієві Кужельному йде вистава за мотивами творчости М. Вінграновського „Прекрасний звір у серці“ з талановитим Євгеном Ніщуком у головній ролі.

7 листопада делеґація шанувальників життя і творчости поета вирушила з Києва в Богопіль, де в цей день завершувалися ювілейні заходи, присвячені 80-річчю знаменитого земляка. По дорозі відвідали на запрошення подружжя Оксани і Юрія Деркачів село Іванівку на Київщині, де в свій час поет переховувався від можливого арешту.

При в’їзді в Богопіль відвідали стару хату Вінграновських, де народився поет. А в школі, яка носить ім’я славного земляка‚ відбулась творча зустріч-спогад „Микола Вінграновський: людина і поет“. Делеґацію зустрічали рушниками з короваєм міський голова Людмила Дромашко, директор Тетяна Плотнікова та вчителі школи. Гостей із столиці прийшли привітати рідна сестра М. Вінграновського – Гелена та племінниця Ольга.

Рік видатного майстра слова продовжувався у Києві відкриттям першого Міжнародного фестивалю документальних фільмів „Літопис“ ім. М. Вінграновського у Будинку кіно.

Коментарі закриті.