20 березня, 2016

Каталог Українського Музею отримав престижну нагороду

Мирослава Мудрак

НЮ-ЙОРК. – Каталог виставки Українського Музею отримав престижну нагороду від асоціяції „College Art Association“. Нагорода Альфреда Г. Бара молодшого для малих музеїв, бібліотек, колекцій та виставок за 2016 рік була присуджена Мирославі М. Мудрак і Тетяні Руденко, співкураторам і співредакторам каталогу „Інсценізація українського аванґарду 1910-1920 років“, виготовленого для виставки під такою ж назвою, організованої Українським Музеєм в Ню-Йорку у співпраці з Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України в Києві. Виставка була показана в Українському Музеї 15 лютого-4 жовтня 2015 року.

Нагороду А. Г. Бара, мол. в ділянці музейництва було засновано 1980 року на честь директора Музею модерного мистецтва і вченого мистецтвознавця, що досліджував живопис періоду раннього ХХ ст. Цю нагороду признають за виняткової якости англомовний каталог з історії мистецтва, що опублікований під егідою музею, бібліотеки або якоїсь колекції. У 2009 році було засновано другу нагороду А. Г. Бара, спеціяльно для авторів каталогів, виготовлених малими музеями, бібліотеками, чи колекціями з річним бюджетом менше 10 млн. дол. Нагорода за 2016 рік обіймає каталоги, видані від 1 вересня 2014 року до 31 серпня 2015 року.

М. Мудрак прийняла нагороду жюрі також від імени Т. Руденко на церемонії, яку провадив президент управи асоціяції ДеВітт Ґодфрі, що відбулася під час 104-ої щорічної конференції у Вашінґтоні 3 лютого. На церемонії була присутня Ольга Іванова, радник з питань культури при Посольстві України в США, яка особисто вручила нагороду М. Мудрак.

Проф. М. Мудрак подякувала Асоціяції і членам жюрі за визнання і використала момент, щоб вказати на ширше значення нагороди, особливо в часі конфлікту в Україні, коли країна намагається повернутися в напрямі західних цінностей. Вона заявила: „Можна навести паралелі між 1920-ми роками, які обіймає наша виставка, і загрозою реґресії від сьогодніших політичних сил. Тоді ціле покоління загинуло в сталінських чистках. Наша виставка, маючи за базу найбільшу збірку українського театрального дизайну в світі, намагалася вшанувати їхній неспійманий мистецький дух“.

М. Мудрак подякувала працівникам та Управі Українського Музею, особливо директорові Марії Шуст за їхні невтомні зусилля організувати якісні виставки, а також Лідії Лихач і її видавництву „Родовід“ за співпрацю у виданні каталогу.

У складі жюрі були Дейвид Дірінґер (голова) від „Бостон Атенеум“, Келлі Баум від Прінстонського художнього музею; Елісон де Ліма Ґрін від Художнього музею в Гюстоні; Пітер Стурмен від Каліфорнійського університету в Санта Барбара і Теєр Толес від Метрополітального художнього музею. Вони наводили новаторські якості досліджень каталогу і підкреслювали його викривальне значення, особливо тому, що це видання насвітлює недостатньо вивчені, або й цілком зіґноровані сторінки европейського модернізму.

Члени жюрі також візначили, що одним з досягнень авторів каталоґу є те, що вони показали, що ті мистці, кінорежисери, танцюристи, сценографи, театральні режисери і дизайнери костюмів заслуговують на таку ж увагу, як їхні більш відомі колеґи-аванґардисти в Парижі, а чи представники російського аванґарду. „Інсценізація українського аванґарду 1910-1920 років“ становить зразкове видання, що показує, як досягти розуміння предмету через міждисциплінарний підхід і дослідження, котрі базуються на вивченні першоджерел і конкретної соціяльної історії.

М. Мудрак є почесним професором у відділі мистецтвознавства при Державному університеті Огайо. Вона була куратором багатьох виставок і в її доробку є декілька книжок, в тому числі каталог виставки в Українському Музеї „Борис Косарев. Модерністський Харків 1915-1931“ („Родовід“, 2011). Вона вивчає модернізм у Східній Европі та в колишньому СРСР у пов’язанні з філософськими та стилістичними течіями на Заході.

Т. Руденко є головним зберігачем Музею театрального, музичного та кіномистецтва України в Києві. Серед її інших публікацій є альбом про Анатоля Петрицького (у співавторстві з Тарасом Лозинським) „Анатоль Петрицький. Театральні строї та декорації зі збірки Музею театрального, музичного та кіномистецтва України“ (2012).

Коментарі закриті.