18 лютого, 2016

Капеля Бандуристів Канади представила концерт

no.8

Капеля Бандуристів Канади та хори „Левада“ і „Діброва“. (Фото: Микола Сварник)

ТОРОНТО. – 24 січня Капеля Бандуристів Канади – чоловічий ансамбль, до якого входять хористи і бандуристи – представила концерт традиційних Різдвяних колядок і щедрівок. Жіночі хори „Діброва“ і „Левада“ приєдналися до виступу і святковий настрій був відчутний у переповненій залі церкви св. Пія Х.

Програма складалася з традиційних колядок – старих клясичних в обробці видатних українських композиторів та цікавих нових музичних відтворень від Капелі.

Після вступної промови ведучого програми Ігоря Мисливчука Капеля під керівництвом Андрія Дмитровича відкрила програму чотирма творами, починаючи з радісного „Добрий вечір“ (в обробці Григорія Китастого), далі слідувала „Нова радість стала“ (також в обробці Г. Китастого) та два твори в обробці А. Дмитровича – „А вскликнули янголи“ (оснований на колядці Кирила Стеценка) та „Спас наш народився“ з участю хориста і ударника Олександра Левковича, який грав на ґлокеншпілі, що створював звук, подібний до дзвонів.

Потім жіночий хор Спілки Української Молоді „Діброва“, під керівництвом Олесі Коник, вийшов на сцену в сяючих білих платтях, оздблених червоною і чорною вишивкою‚ і виконав акапельно три колядки з цікавими обробками. Трупа бандуристів Капелі виконала „Різдвяні мотиви“ Г. Китастого.

Хор „Левада“ під керівництвом Жанни Зінченко виконав три колядки. Хористки були у чорних платтях з помаранчевою вишивкою. Вони представили музичні обробки сучасних українських композиторів. Першу колядку представив хор з солісткою Оленкою Балонни.

В кінці концерту усі хористи і бандуристи вийшли на сцену і заспівали „Спи, Ісусе, спи“ (солістка Віра Зміївська). Ще один клясичний твір „Старий рік минає“, перероблений для Капелі А. Дмитровичем, був музично цікавий завдяки поліфонії, в якій дві стрічки музики були заспівані одночасно.

Голова Ради Капелі Володимир Шевчук подякував хористкам „Левади“ та „Діброви“ за участь та співпрацю.

Наступні номери здивували слухачів. Мелодія була дуже знайомою – від „O Come All Ye Faithful“, але слова були проспівані в українському перекладі в обробці Олега Махлая та А. Дмитровича. Це був гарний вибір на передостанній номер концерту. Концерт закінчився найпопулярнішою українською колядкою „Бог Предвічний“, що її співала також авдиторія, що встала, щоб вшанувати як колядку на зразок релігійного гимну, так і хористів.

Наступні концерти Капелі відбудуться 23 квітня в Lincoln Alexander Centre-Theatre в Гамільтоні, Онтаріо‚ та на честь 15-річчя Капелі 22 жовтня в Trinity-St. Paul’s United Church – Jeanne Lamon Hall у Торонто.

Переклав Дмитро Усенко

Коментарі закриті.