24 березня, 2016

Канада об’єдналася у підтримці Надії Савченко

ОТАВА. – 8, 9 і 10 березня канадці об’єдналися по всій країні у маніфестації „Свободу Надії Савченко!”. Демонстрації підтримки Н. Савченко відбулися в Монреалі, Отаві, Торонто, Гамільтоні, Сейнт-Катарінсі, Вініпеґу, Саскатуні, Калґарі, Едмонтоні і Ванкувері.

„Від імени українсько-канадської громади я щиро вдячний тисячам людей, які взяли участь у цих маніфестаціях по всій Канаді. Ми продемонстрували, що незаконне ув’язнення Надії Савченко та інших українських громадян у Росії є неприйнятим для Канади і свідчить про ганебне нехтування та повну зневагу Росії до міжнародного права та прав людини, – заявив президент Конґресу Українців Канади Павло Ґрод. – Ми закликаємо всю міжнародну спільноту посилити тиск на Росію щодо негайного звільнення Надії Савченко та інших політичних в’язнів, громадян України, незаконно ув’язнених в Росії”.

16 березня Конґрес Українців Канади (КУК) закликав канадський уряд до невідкладного розгляду та прийняття „Поправки Маґнітського” до Закону про спеціяльні економічні заходи (Special Economic Measures Act). Закон Маґнітського, названий на честь Сергія Маґнітського, російського юриста та дослідника, який розкрив широкомаштабні крадіжки державних фондів державними посадовцями. С. Маґнітського арештували, ув’язнили й катували. Після 358 днів ув’язнення та знемагань він помер у віці 37 років. У 2012 році США прийняли Закон Маґнітського (санкції проти Росії).

„Поправка Маґнітського” до Закону про спеціяльні економічні заходи надасть можливість канадському урядові впроваджувати санкції проти високопосадовців, які порушують права людини, в тому числі впроваджуючи заборону їм на перебування в Канаді та арешти майна.

На сьогоднішній день щонайменше 20 громадян України незаконно ув’язнені в Росії – Н. Савченко, Олег Сенцов, Олександер Кольченко, Станіслав Кліх, Микола Карпюк, Ахтем Чийгоз та інші. Напередодні виборів до канадського парляменту в 2015 році КУК вислав запитники провідникам канадських партій, де запитав про їхню думку щодо впровадження закону Маґнітського проти російських високопосадовців, причетних до незаконного ув’язнення громадян України. Усі чотири канадські національні партії підтримали цю ініціятиву.

 

Коментарі закриті.