24 лютого, 2017

Йоханан Петровський-Штерн виступив у Чикаґо

Учасники презентації (зліва): Микола Кочерга, Олена Смолинець, Орест Гриневич, Марта Фаріон, Йоханан Петровський-Штерн, Орися Косач-Кардоссо, Анна Мостович, Любомир Климкович, Ярослав Соболь, Мотря Мельник, Олена Прийма. (Фото: Ярослава Кучма)

ЧИКАҐО. – 12 лютого в Українському Інституті Модерного Мистецтва (УІММ) відбулася презентація книги Йоханана Петровського-Штерна „Євреї та українці: тисячоліття співіснування“, написана у співавторстві з Полом-Робертом Маґочієм (видавництво Торонтського університету).

Книга заохочує євреїв і етнічних українців дізнатися більше один про одного, а також про самих себе, і виявити факти, причини, неґативні і позитивні аспекти їхнього співжиття в Україні. Незважаючи на колективні звинувачення, ненависть та помилки‚ які складалися впродовж століть на території України, ці два народи мають багато спільного, що суперечить стереотипам, зформованими унаслідок непорозумінь та упереджень. Ця схожість проявилась під час Революції Гідности на Майдані та війни на Донбасі, коли євреї приєдналися до українців у спільній боротьбі за незалежність, самовизначення та захист своєї країни.

1991-book-Jews-and-UkesСвоїми знаннями, красномовством, дотепністю та яскравою індивідуальністю проф. Й. Петровський-Штерн викликав зацікавлення слухачів, які активно долучились до обговорення. Ця книга варта уваги, а проведена презентація стала справжньою подією, поживою для розуму всім, хто прагне підняти свій дух, відновити свою віру в справжні цінності людського життя.

Співорганізаторами заходу виступили УІММ‚ Києво-Могилянська Фундація Америки та „Chicago Business & Professional Group“. Ця презентація розпочала серію виступів видатних доповідачів в УІММ.

Й. Петровський-Штерн народився в Києві‚ в родині відомого філолога Мирона Петровського. У дитинстві вивчав мистецтво й музику, співав у київському дитячому хорі „Щедрик“. Після еміґрації до США продовжив своє навчання. Він багато подорожує Україною, щоб відвідати родину, а також читати лекції та проводити дослідження.

Й. Петровський-Штерн – професор юдаїки та єврейської історії Північно-Західного університету (Northwestern University), викладає історію та культуру України, слов’янсько-єврейську історію та інші дисципліни.

Проф. Йоханан Петровський-Штерн. (Фото: Марта Фаріон)

Проф. Йоханан Петровський-Штерн. (Фото: Марта Фаріон)

У 2001 році він отримав ступінь доктора філософії за дослідження сучасної єврейської історії в Брандейському університеті (Brandeis University). Він викладав та продовжує свою співпрацю в університетах Торонто, Парижа, Києва, Львова, Варшави, Кракова, Мюнхену та Єрусалиму.

Як лавреат програми Фулбрайта Й. Петровський-Штерн був призначений фахівцем зі Східної Европи, науковим співробітником Українського Наукового Інституту Гарвардського університету, запрошеним професором Українського Вільного Університету в Мюнхені та почесним доктором Національного університету „Києво-Могилянська академія“. Він часто виступав з коментарями про політичну ситуацію в Україні в американських провідних програмах радіо і телебачення.

Коментарі закриті.