24 березня, 2017

Йосип Зісельс: Не можна торгувати національною безпекою України

КИЇВ. – Українське суспільство активно обговорює рішення Ради національної безпеки і оборони [РНБО] припинити транспортне сполучення з територіями Луганської і Донецької областей, непідконтрольними Києву. Зокрема голова Конфедерації єврейських організацій та громад України Йосип Зісельс на зустрічі з журналістами 17 березня в українській столиці назвав це рішення „компромісом влади перед суспільством“.

„Як від великого айсберґу навесні відколюються брили й рушають у велике плавання, так і від останньої Російської імперії протягом ста років відкололися майже 15 таких брил. Це стається, коли ідентичність сягає певного рівня. У нас носієм цієї нової ідентичности є громадянське суспільство. Але державний апарат дуже консервативний. Він зберіг елементи навіть не радянської, а ще часів Російської імперії — колоніяльність. І дуже важко змінюється. Ця різниця між українською ідентичністю, яка розвивається за законами громадянського суспільства, й державним апаратом приводить нас до революцій у 2004-му та 2013-му. Зараз вона також суттєва“ – говорить Й. Зісельс.

„Тому рішення Ради національної безпеки і оборони тимчасово припинити транспортне сполучення з непідконтрольних територій Донбасу – це намагання влади хоча б частково відповідати вимогам громадянського суспільства, яке є основним чинником руху до европейської цивілізації“, – пояснює він.

На його думку, Україні потрібно брати приклад з Ізраїлю.

„Не можна торгувати національною безпекою. Україна має відчути загрозу своєму існуванню і не звертати увагу на деякі голоси, навіть з Заходу. Як це робить Ізраїль. Він стає в опозицію навіть до всього світу. Ніякі компроміси неможливі, бо це шлях до поразки й знищення держави“, – вважає Й. Зісельс.

15 березня на засіданні РНБО Президент Петро Порошенко запропонував повністю зупинити транспортне сполучення з окупованими районами Донбасу. РНБО підтримала цю пропозицію. Силовикам наказали негайно припинити переміщення вантажів через лінію розмежування.

 

Коментарі закриті.