21 квітня, 2017

З нагоди 105-ої річниці першої пластової присяги

12 квітня 1912 року, першу пластову присягу склали гуртки у Львові. Голова Головної Пластової Булави вислала вітання пластунам по цілому світі з нагоди цієї історичної річниці.

Квітень для нас – особливий місяць. 105 років тому відбулася подія, що стала знаковою для, без перебільшення, всієї української спільноти. Тоді на вірність Богові й Україні присягнули перші пластові гуртки і цим самим розпочали славну історію організації, яка виховала у своїх лавах не одне покоління справжніх патріотів.

За 105 років український Пласт пережив багато моментів – і радісних, і складних. Пласт забороняли, пластунів нищили, але вільний дух і вірність присязі виявились вищими понад усе. Тому сьогодні хочеться скласти подяку усім тим попереднім поколінням, які зберегли і передали нам нашу організацію.

Схиляємо голови, вшановуючи пам’ять тих пластунів, котрі героїчно боролися в лавах Українських Січових Стрільців, Української Повстанської Армії, тих, які згинули від рук фашистів під час Другої світової війни та яких перемолола у своєму горнилі радянська тоталітарна система. З болем у душі згадуємо й тих наших Героїв, які поклали своє життя за усіх нас під час проведення Антитерористичної операції на сході України – Марка Паславського, Євгена Подолянчука, Віктора Гурняка, Миколу Гордійчука. Пам’ятаємо!

Також хочеться подякувати тим пластунам, які свого часу змушені були покинути рідну землю в Україні і розлетітися, як птахи, по різних краях. Їм вдалося не лише зберегти  наш Пласт, а й розвивати його, залучати нові й нові покоління юнаків та дівчат. Дякуємо!

105 років Пластова ідея єднає тисячі людей. Для нас Велика Гра стала сенсом життя. Тож хай усі ті надбання і традиції, які ми отримали від наших попередників, не тільки продовжуються, а й розвиваються, вдосконалюються, поширюються. Вірю, що ми зможемо змінити цей світ на краще!

Від імені Головної Пластової Булави щиро вітаю Вас із 105-ою річницею Пласту. Завзяття вам, творчости та енерґії у важливій справі виховання гідних українців-патріотів!

Будь тією зміною, яку хочеш бачити у світі!

СКОБ!

Марта Кандюк-Кузьмович – Голова Головної Пластової Булави

Коментарі закриті.