12 травня, 2016

З днем народження‚ Надіє! 

КИЇВ. – 11 травня день народження відзначила ув’язнена в Росії українка Надія Савченко, якій виповнилося 35 років. Це вже другий день народження, який воїн Н. Савченко зустрічає у полоні в Росії – нині в слідчому ізоляторі  міста Новочеркаська Ростовської області.

Адвокати кажуть‚ що є велика ймовірність, що наступний свій день народження Н. Савченко святкуватиме в Україні. Однак покищо процедуру її повернення гальмує бюрократична тяганина у процедурі передання Н. Савченко для відбування покарання в Україні на підставі Конвенції 1983 року про передання засуджених осіб.

Наразі відомо, що сама Н. Савченко підписала усі необхідні документи і сплатила призначену їй російським судом кару в розмірі 30 тис. рублів за нібито незаконний перетин кордону.

„Коли була перерва у травневих святах, російська Федеральна служба виконання покарань заявила, що тепер потрібно отримати від України офіційні ґарантії виконання вироку, після чого подання буде направлене до суду за місцем відбування покарання, тобто в суд Новочеркаська. Має бути певне судове рішення і в Україні про те, що вирок Російської Федерації визнається і ґарантується його виконання. Інакше її просто не видадуть за конвенцією“, – застеріг адвокат ув’язненої Микола Полозов.

Український суд зможе визнати і ґарантувати виконання російського вироку тільки після того, як отримає від російської сторони необхідні документи.

Процедури передання засуджених зазвичай досить тривалі – кілька місяців, півроку і більше, зазначив М. Полозов. Але Н. Савченко стільки чекати не може, вона вже заявляла, що при зволіканні залишає за собою право відновити сухе голодування.

Український адвокат Віктор Чевгуз застеріг: „Якщо надали ґарантії, що вона відбуватиме тут покарання, а її тут помилують, звільнять зразу, то вийде, що Україна порушила конвенцію. Це може бути перепоною потім для передання Сєнцова, Кольченка й інших“.

Н. Савченко привітав  Президент України  Петро Порошенко:  „Сердечно вітаю з Днем народження нашу Надію – символ віри у перемогу над аґресором! Роблю все можливе, щоб привітати особисто українського Героя на рідній землі!“ – написав він.

Українці в Києві 11 травня повітряними ліхтариками відзначили день народження Н. Савченко. Їх випустили в небо на Поштовій площі та набережній Дніпра.

BBC

Коментарі закриті.