13 січня, 2017

Зустрілися друзі Українського Музею-архіву

КЛІВЛЕНД. – В Українському Музеї-архіві 9 грудня 2016 року відбулась традиційна Різдвяна зустріч українських еміґрантів різних поколінь, представників інших національних громад Великого Клівленду, спонзорів, меценатів, прихильників та симпатиків музею.

Директор музею Андрій Фединський тепло привітав присутніх і говорив про сьогоднішні будні музею, а також про пляни на найближчу перспективу. Він подякував усім за підтримку і допомогу та закликав до ще тіснішої співпраці.

Учасники зустрічі ознайомилися з розгорнутою виставкою, присвяченою 50-літтю сумівської оселі „Хортиця”, а відтак за дружнім різдвяним столом ще довго вели щирі розмови. Лунали колядки і святочні вітання.

Український Музей-архів розташований в чарівній місцині старої околиці Клівленду – Трімонті, де оселилися перші українські еміґранти, які збудували тут першу українську греко-католицьку церкву свв. Петра і Павла. Заснований у 1952 році великим патріотом і подвижником українства за океаном Леонідом Бачинським, музей став історико-культурним і науковим центром на терені Огайо. Тут зібрані унікальні колекції мистецтва, побуту і спорту, архівні документи, книги та часописи багатьох років, філятелія, нумізматика, є пластовий та сумівський відділи.

Завдяки зусиллям нинішнього директора музею А. Фединського та при активній допомозі співголови українського кокусу в Палаті представників Конґресу США, великої приятельки українців Марсі Каптур, в 2006 році відкрито нове приміщення, в якому є виставкова заля, бібліотека та сучасне сховище для архіву.

Гості з різних штатів США, України‚ Канади‚ інших країн відвідують експозиції музею та культурно-мистецькі заходи, архівні документи вивчають науковці та студенти. Лише останнім часом музей відвідали співголова українського кокусу в Сенаті США Роберт Портман та членка Конґресу М. Каптур, директор Американсько-єврейського комітету Лі С. Шапіро, а також політики, мистці, журналісти з України, голови польської, латвійської, єврейської литовської громад Огайо.

Колюмбійський університет США проводитиме в лютому цього року‚ в Ню-Йорку‚ міжнародну наукову конференцію до 100-ліття першої української революції, на якій з доповіддю виступить А. Фединський.

Коментарі закриті.