20 жовтня, 2016

Зупинити вбивство народу

Нижче вміщено заяву відділу Українського Конґресового Комітету Америки в Ілиної‚ видану з нагоди міжнародного дня протесту (14 жовтня) проти аґресії Росії‚ її Президента Володимира Путіна і їхньої війни в Україні. День протесту був організований соціяльними засобами масової інформації‚ які повідомили про його успішне проведення в Швайцарії‚ Франції‚ Німеччині‚ Нідерляндах‚ Латвії‚ Еспанії‚ Португалії‚ Італії‚ Румунії‚ Чеській Республіці‚ Австрії‚ Бельгії‚ Австралії‚ Болгарії‚ Канаді‚ Фінляндії‚ Греції‚ Ірляндії‚ Угорщині‚ Ізраїлі‚ Польщі‚ США‚ Великобританії‚ Україні та інших країнах.

Український Конґресовий Комітет Америки (УККА), відділ Ілиной, приєднався до наших друзів американців, наших братів і сестер в Україні, а також до друзів України в усьому світі, засуджуючи військову аґресію російського режиму Володимира Путіна. 14 жовтня було визначено як день протесту і заклику до світової спільноти зупинити В. Путіна‚ зупинити війну в Україні.

Російські військові формування та їхні місцеві поплічники, які отримали від своїх московських господарів найсучаснішу зброю, продовжують свою терористичну діяльність на Донбасі. Українські збройні сили та цивільне населення вздовж зони бойових дій піддаються безперервним обстрілам – десятки тисяч осіб загинули чи отримали поранення, понад 1.5 млн. мешканців цього реґіону були змушені залишити своє житло і стати переміщеними особами, рятуючись по всій території України.

Ми звернулися до Президента США Барака Обами та міжнародного співтовариства з закликом змусити В. Путіна зупинити ці масові вбивства.

Відновлення аґресивної й імперської авторитарної Росії, що прагне домінувати над своїми сусідами, становить загрозу не лише для України. Безпека і єдність евроатлантичної спільноти, в тому числі НАТО, ще ніколи не перебували під більшою загрозою після розпаду СРСР. Вперше після Другої світової війни Росія застосувала свої збройні сили для вторгнення до України – однієї з найбільших країн Европи. Це відбулося після такого ж вторгнення й окупації частини території Грузії та ще більш віддаленого в часі військового втручання у Молдові.

В той же час Росія активізувала спроби залякування держав-членів НАТО у Східній Европі, особливо це стосується Естонії, Латвії, Литви та Польщі. Росія докладає все більше зусиль по дестабілізації ситуації в Европейському Союзі та серед країн Евроатлантичного партнерства. Росія навіть провокує США і Канаду. Світовий порядок, встановлений після Другої світової війни, був зруйнований на наших очах.

Ми закликаємо уряд США та міжнародне співтовариство протистояти військовій аґресії Росії в Україні, Грузії та Молдові, її зусиллям з дестабілізації Польщі, Естонії, Латвії, Литви та інших колишніх поневолених народів, її сплянованій кампанії з послаблення НАТО та Евроатлантичного партнерства. Настав час підтримати Україну, Грузію, Молдову, Польщу, Естонію, Латвію, Литву та інші колишні поневолені нації. Вони самі опираються спробам Росії нав’язати свою волю всій Европі. Ці незалежні держави повинні отримати додаткову економічну, гуманітарну та військову допомогу з боку США та їхніх союзників.

Слід визнати, що український уряд та весь український народ показали свою надзвичайну рішучість протистояти понад дворічній російській військовій аґресії, а також здатність організувати потужну військову силу. Поруч із санкціями, запровадженими евроатлантичною спільнотою за наполяганням колишніх поневолених народів, українці успішно зірвали подальше просування російської армії та її злочинних поплічників. Тому сьогодні Україна, як ніколи, потребує допомоги летальною зброєю.

Спонукати міжнародне співтовариство має запровадити ще більші санкції проти Росії, що мають бути чинними до тих пір, поки не будуть повністю відновлені суверенітет і територіяльна цілісність України, включно з поверненням анексованого Криму.

В. Путін не може бути партнером у вирішенні міжнародних проблем. Росія є хижацькою державою, що нехтує правами і добробутом власних громадян, тим більше – елементарними міжнародними нормами. Путінська Росія має бути змушена відмовитися від усіх актів аґресії, підривної діяльности, залякування і втручання у внутрішні справи своїх сусідів та повинна нести відповідальність за теперішню злочинну політику!

Ігор Дячун,
президент

Павло Бандрівський, Марта Фаріон
віце-президенти відділу УККА

Чикаґо

Коментарі закриті.