17 лютого, 2017

Здоров’я суспільства – у взаємній довірі

На межі між 2016 і 2017 роками Київський міжнародний інститут соціології способом опитування знову вивчав‚ яка гілка влади чи державна структура користується найбльшою довірою серед українських громадян. Про важливість цього питання зайве й говорити. Взаємна довіра в суспільстві – це ознака його морального здоров’я‚ політичної зрілости‚ запорука єдности і сили. За рівнем і якістю довіри можемо судити‚ як живе суспільство‚ що в ньому є рушієм розвитку‚ а що – гальмом.

Отже‚ що показало згадане опитування? Найбільшою і‚ слід сказати‚ стабільною довірою серед українців користуються Церква (57 відс.)‚ волонтерський рух (54 відс.) і Збройні Сили України (53 відс.). Контрастує з цими позитивними показниками низький рівень довіри до Президента України (13.7 відс.)‚ до Кабінету міністрів (9.5 відс.) і до Верховної Ради (5.3 відс.).

Але особливо занепокоює в Україні ситуація з довірою до засобів масової інформації. Вона погіршується‚ і це свідчить‚ що в суспільстві деґрадує „четверта влада“‚ котра за будь-яких умов зобов’язана залишатися трибуною вільного‚ незалежного‚ правдивого слова. Таке ось невеселе порівняння: якщо у квітні 2012 року довіра до преси становила 40.5 відс.‚ а недовіра – 28 відс.‚ то сьогодні засобам масової інформації не довіряє 45 відс. населення‚ а довіряє лише 26 відс.

Звичайно ж‚ показники залежать ще й від конкретного реґіону. Наприклад‚ на заході України засобам масової інформації довіряють 39.5 відс. населення‚ не довіряють – 28.8 відс; в центральних областях довіряють 24.9 відс.‚ не довіряють – 33.6 відс; на сході країни довіряють тільки 10 відс.‚ не довіряють – 68.2 відс.

Тепер експерти повинні глибше вивчити причини такого стану справ з довірою в українському сусільстві‚ зокрема у сфері медія. Деякі з причин лежать на поверхні. Це інформаційна війна Росії проти України‚ політична боротьба оліхархів‚ котрі є власниками газет‚ журналів‚ телеканалів‚ продажність окремих журналістів і їхній загальний низький професійний рівень. На хвилі недовіри до преси українці шукають альтернативні джерела інформації‚ зокрема в інтернет-виданнях‚ а це та сфера‚ де можна маніпулювати фактами‚ безборонно спотворювтаи їх‚ скеровувати настрої людей в потрібному для власників соціяльних мереж напрямі.

Як свідчить експерт українського Інституту масової інформації Роман Кабачій‚ нині рівень концентрації засобів масової інформації в руках олігархів та інших великих власників в Україні досягає трьох чвертей від загальної кількости. Певна річ‚ при такій залежності журналістів редакційна політика газет‚ журналів і телевізійних каналів далека від того‚ щоб відповідати на виклики‚ котрі стоять сьогодні перед Україною.

Саме з відновленням довіри до „четвертої влади“ українське суспільство може одержати ефективний засіб дальшого розвитку країни.

Коментарі закриті.