2 червня, 2016

Зберіг українське прізвище

8 лютого американський телеканал клясичного фільму показав фільми за участі кінозірки Голивуду Джона Годяка‚ який в українському середовищі відомий як Іван Годяк. З цього приводу пригадалася публікація про нього у „Свободі“‚ коли 1 березня 1944 року М. Чемний писав: „І. Годяк мусів звести на початку своєї артистичної кар’єри завзяту боротьбу за своє ім’я і походження. Як звичайно‚ фільмові продуценти та решта артистів радили йому змінити своє ім’я‚ бо‚ мовляв‚ Годяк важко вимовляти. На це І. Годяк відповів‚ що Годяк є чесне українське ім’я і він зовсім не має причини його стидатися і не думає його міняти“.

І. Годяк народився 16 квітня 1914 року в Пітсбургу‚ Пенсильванія‚ а батьки його – Василь і Ганна (з дому Погорілець) приїхали з села Грушатичі на Львівщині 1912 року. Чотирьох дітей вони виховували в українському дусі і пізніше І. Годяк брав лекції з вимови‚ щоб позбутися при фільмуванні українського акценту.

Загалом він грав у 34 фільмах. І. Годяк завжди брав активну участь у громадському й культурному житті української громади. Ось ще одна публікація у „Свободі“. 14 травня 1947 року на першій сторінці газета у статті „Небувалий успіх української допомогової імпрези в Чикаґо“ розповіла‚ що 10 травня у міській опері відбувся благодійний концерт з участю І. Годяка. Газета писала: „Його глибокозмістовна 10-хвилинна промова під час коцерту‚ виголошена чистою українською мовою‚ схвилювала до глибини душі тритисячну публіку. В очах багатьох блестіли сльози“.

На допомогу українським біженцям було зібрано 12 тис. дол. У коцерті брали участь скрипалька Донна Гресько‚ оперові солісти Марія Полиняк-Лисогір та Олександер Кульпак‚ піяністка Ольга Дмитрів‚ об’єднаний український хор‚ яким керував Степан Чуба. На вечорі був головний секретар Українського Народного Союзу Дмитро Галичин.

Іван Годяк прожив неповних 42 роки. У нього стався серцевий напад, коли він саме збирався у будинку своїх батьків у Лос-Анджелесі на кіностудію для завершення роботи над фільмом „На межі всесвіту“.

Київ

Коментарі закриті.