16 січня, 2016

Зберегли українську газету

Журналісти пікетують Одеську обласну раду. (Фото: Сергій Горицвіт)

ОДЕСА. – 21 грудня 2015 року перед початком сесії обласної ради колектив газети „Чорноморські новини“ провів акцію протесту проти скорочення фінансування цього видання з обласного бюджету. У липні 2017 року газеті виповниться 100 років. Упродовж існування вона змінювала назви та видавців, але не припиняла виходу. У 1918 році газета виходила навіть французькою мовою.

З проголошенням незалежности України колектив редакції перетворив газету з органу обласного комітету Комуністичної партії на громадсько-політичну і проголосив основні програмні принципи: утвердження української державности, відродження національної свідомости, української мови і культури, відстоювання громадянських прав, чести, гідности кожної людини, незалежно від національности, політичних поглядів, віросповідання. Цих принципів колектив, який очолює Іван Мельник, дотримується і понині.

Але обласна рада зменшила фінансування газети у 2016 році на 40 відс. На захист газети стали активісти міської організації Всеукраїнського об’єднання „Свобода“.

До учасників протесту вийшов голова обласної ради Анатолій Урбанський і запевнив їх, що в бюджет будуть внесені зміни і передбачуване раніше зниження фінансування в новому році збільшиться. Обіцянку затвердили депутати 75 голосами.

Єдина україномовна газета Одещини продовжує виходити у звичному форматі.

Напишіть відгук