23 листопада, 2016

Запрошуємо паломників до Люрду

Українські паломники в Люрді

Українська греко-католицька церква в Люрді належить до Єпархії св. Володимира Великого у Франції. Святиню щороку відвідують тисячі паломників з різних країн, де їх радо приймають та духовно супроводжують священик і сестри-монахині. До 1982 року українські паломники користувалися каплицею при санктуарії, яка і далі знаходиться в базиліці Розарію з написом французькою мовою „Престіл України“. Новозбудований храм Успіння Матері Божої у 1982 році замінив каплицю і від того часу українські паломники, які прибувають до Люрду, моляться в ньому. Священик-капелян служить Літургію протягом тижня об 8.30 год, в неділю о 10.00 год, або при необхідності – в зручний для паломників час. Щоденно, за попереднім домовленням, можна прийти до святої тайни покаяння.

Відпустовим центром в Люрді є санктуарій, на території якого є печера Масабієль, в якій понад 150 років тому відбулося об’явлення Матері Божої дівчинці Бернадеті Субіру. Українська церква в Люрді використовується для богослужінь подібно, як інші каплиці санктуарію, тому українці та чужинці, які прибувають до Люрду, часто відвідують її та замовляють храм для богослужінь. Саме тому вона називається місія УГКЦ, а не парафія, і не відпустовий центр, як наприклад в Зарваниці, в Гошеві чи в інших відомих місцях паломництва.

Майже кожен, хто прибуває в цю святу місцину, найперше йде відвідати місце об’явлення Матері Божої: печеру Масабієль, намагається скупатися в купелі, яка витекла з джерела печери Масабієль, де відбулися об’явлення, відвідати базиліку та пройти хресну дорогу, одна з яких побудована на горі, інша на рівнині, щоб її легко було відвідати людям, яким важко пересуватися без допомоги. При необхідності в інформаційному центрі можна позичити візочок для тих, хто має проблеми з переміщенням. Українці до списку відвідуваних об’єктів в Люрді в обов’язковому порядку додають ще і нашу Українську греко-католицьку церкву.

Поза духовним центром можна відвідати родинний дім Бернадети, в’язницю, де певний час перебувала родина Бернадети, парафіяльну церкву, де є хрестильниця, в якій була охрещена Бернадета, місцевий замок-музей культури Люрду.

Український священик та сестри-монахині забезпечують нашим паломникам супровід по святих місцях Люрду, а також участь в міжнародній процесії Вервиці, яка починається о 9.00 год. щовечора, трансляцію якої можна бачити в інтернеті на веб-сторінці санктуарію fr.lourdes-france.org або на веб-сторінці  УГКЦ в Люрді: www.ugcclourdes.com

При церкві діє готель економічного типу, в якому під час паломництва може оселитися до 10 осіб. Якщо приїздить більш чисельна група українських паломників, то‚ за попереднім зверненням, священник та сестри-монахині допомагають замовити готель відповідно до фінансових можливостей відвідувачів. Додаткову інформацію та контакти можна почерпнути на веб-сторінці церкви.

До Люрду можна прибути автом, автобусом, а також літаком на летовище Tarbes-Lourdes, до Тулузи (Toulouse) чи до Бордо (Bordeaux).

В Люрді немає української парафії. Церква була збудована за фонди українців на поселеннях. Місія, якою опікуються священик та сестри-монахині, утримується на пожертвах паломників та жертводавців. Священик є капеляном для українських паломників, а також для інших національностей, які звертаються до нього в духовних потребах. До 1982 року місія УГКЦ користувалася каплицею в базиліці Rosaire при санктуарії, що не складало труднощів в її фінансовому утриманні, натомість сьогодні церква є поза територією санктуарію і потребує фінансової підтримки.

У 2017 році УГКЦ в Люрді святкуватиме свій ювілей – 35-річчя від заснування. Ласкаво просимо підтримати нас пожертвами, молитвою, а особливо Вашою присутністю в нашій церкві. Ваші перекази на церкву і на Службу Божу можна вислати чеком, або переказати на банківський рахунок церкви. Молимося за наших жертводавців і добродіїв і просимо для них Божого благословення.

Люрд‚ Франція

Коментарі закриті.