3 лютого, 2017

Запалили свічки в знак 75-річного болю

Пам’ятник жертвм Голокосту в Дубні.

РІВНЕ. – У області 26-27 січня відбулась меморіяльна акція „Запали шість свічок“, присвячена Міжнародному дню пам’яті Голокосту. Її ініціятором та організатором став обласний центр народної творчости, який закликав усіх жителів области пом’янути загиблих під час Голокосту, передати цю пам’ять через фільми, книжки, твори мистецтва, свідчення очевидців.

У Дубні відбувся міський захід-реквієм „Забуттю не підлягає“, який збігся в часі з 75-ми роковинами розстрілів єврейського населення у цьому населеному пункті. У 1942 році німецькі окупанти зігнали в місцеве ґетто 8,000 євреїв і майже всіх знищили.

На поминальних заходах у Млинові, якому також судилася доля голокостівської драми, була оприлюднена фотографія передвоєнного часу. На ній 25 дітей та п’ять вихователів єврейського дитячого садочка, що діяв у селищі. Усі вони стали в’язнями млинівського ґетто, куди нацисти зігнали понад 2,000 євреїв. Їх розстрілювали партіями. Безпосереднім свідком розстрілів у Млинові був його мешканець Дмитро Савицький, котрого німці змусили засипати ями з убитими.

Відлуння трагедії пролунало і в Радивилівському районі, де вшанування пам’яті жертв відбулося на хуторі Пороховня з віче-реквіємом, покладанням вінків до пам’ятного знаку убієнним євреям. Сюди, у Пороховню, 1942 року нацисти привели на розстріл із трьох ґетто, розташованих у Радивилові, майже 3,000 мирних жителів, в основному єврейської національности.

Лише окремим приреченцям тоді вдалося врятуватися. У їх числі Шифра Півторак, яка вибралася з могили, переховувалася в лісах та в обійсті родини Бортників, а по війні розповіла всю правду про цей жахливий злочин.

Коментарі закриті.