8 березня, 2016

Закінчився ювілейний „Рік Якова Гніздовського в Україні“

Національний художній музей України в Києві прикрасили плякати виставки до 100-ліття Якова Гніздовського. (Фото: Григорій Губський)

КИЇВ. – Добіг кінця „Рік Якова Гніздовського в Україні“‚ який‚ завдяки зусиллям небайдужих людей‚ ряснів низкою цікавих виставок і заходів, що охопили майже всю Україну, адже століття від дня народження мистця Я. Гніздовського було включене Верховною Радою України до пам’ятних дат і ювілеїв, які відзначалися і вшановувалися на державному рівні.

Рік розпочався в день народження мистця – 27 січня 2015 року – відкриттям виставки його творів у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького. Були представлені малярські й графічні твори з колекцій цього музею, Національного художнього музею України (Київ), Борщівського обласного краєзнавчого музею та приватних збірок. Вперше експонувалася повна колекція 56 екслібрисів Я. Гніздовського – власності його друга Романа Ференцевича, ініціятора ювілейної виставки.

У березні-квітні ця виставка була показана у Чернівецькому художньому музеї. Тимчасом „Укрпошта“ випустила ювілейний конверт з автопортретом (1971) Я. Гніздовського, накладом у 528 тис. примірників. У день 100-річчя від дня народження мистця на Головній пошті столиці відбулося святкове погашення конверта. 31 березня Національний банк України випустив в обіг ювілейну монету, присвячену 100-річчю Я. Гніздовського, накладом у 30 тис. штук, номіналом у 2 грн., з ,,Автопортретом” (1981) на реверсі та ,,Соняшником” (1974) на аверсі.

У Києві, з нагоди відкриття Культурного центру США в Україні (America House), у квітні була влаштована унікальна виставка робіт Я. Гніздовського. На ній були представлені твори мистця зі збірок Українського Католицького Університету (Львів), Наукової бібліотеки Києво-Могилянської академії та з приватних колекцій Павла Гудімова, Ігоря Гриніва, Марти Коломиєць, подружжя Катерини і Віктора Ющенків, Ліди і Петра Матіяшеків та інших.

Наприкінці травня відбулося відкриття великого проєкту – виставки Я. Гніздовського в Національному художньому музеї України (Київ), яка стала найбільшою подією року і, певно, найповнішою виставкою творів видатного українсько-американського мистця в Україні. Відвідувачі мали змогу побачити близько 200 творів графіки і малярства Я. Гніздовського, оформлені ним видання, маловідомі ранні твори українського періоду (1930-их років), а також роботи сучасних українських майстрів графіки, присвячені ювілеєві Я. Гніздовського.

Родзинкою виставки став показ кінострічки ,,Вівці в дереві” (Sheep in Wood) з 1971 року українсько-американського кінорежисера Святослава Новицького, у якій сам Я. Гніздовський демонструє процес створення однієї з найкращих своїх ґравюр – дереворізу „Два барани“. До виставок були видані два окремі каталоги, оформлені і впорядковані мистецтвознавцем Наталією Собкович з Тернополя. Експозиція супроводжувалася екскурсіями, лекціями та майстер-клясами, одну з яких провів корифей української графіки, майстер ґравюри на дереві Василь Перевальський.

Восени 2015 року роботи Я. Гніздовського знову вирушили в дорогу – виставка у її первісному форматі демонструвалася в мистецьких музеях Полтави, Дніпропетровська та Черкас. На Тернопільщині, „малій батьківщині“ мистця, 2015 рік був проголошений „Роком Якова Гніздовського“. Виставка, відкрита в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, подорожувала містами й містечками области від березня до серпня. Окрім того, відбулися наукова конференція, урочиста академія, присвячені творчості видатного земляка‚ був виданий каталог його творів з колекцій тернопільських музеїв.

Невеликі виставки творів Я. Гніздовського відбулися також у Хмельницькому та Івано-Франківську.

,,Його твори хочеться бачити щодня. Вони дихають, пахнуть, насичені життям”‚ ,,Вільна людина народжує вільне мистецтво”, – такі записи залишили відвідувачі київської виставки.

І справді, мистецтво Я. Гніздовського – особливе явище в українській і світовій культурі. Дивовижним чином він зумів поєднати в своїй творчості традиції европейського, східнього та американського мистецтва з глибинним корінням української культури. Ім’я та творчість Я. Гніздовського та багатьох інших видатних українців – це своєрідний культурний міст між Америкою та Україною.

Треба висловити подяку всім, хто долучився до заходів з нагоди 100-річчя від дня народження Я. Гніздовського, а особливо – Посольству США в Україні та Фундації ,,Відкрита Україна” в особі її керівника Вікторії Губської.

Данило Нікітін – куратор виставки Якова Гніздовського в Києві.

Коментарі закриті.