1 вересня, 2016

Закінчено експертизу Іловайської трагедії

Київ пам’ятає трагедію 2014 року. (Фото: „Українська правда“)

КИЇВ. – 30 серпня була завершена судова комісійна військова експертиза розслідування обставин та причин Іловайської трагедії, яка тривала майже рік. Про це повідомив перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук під час зустрічі з родичами воїнів, загиблих під Іловайськом. Д. Сторожук зазначив, що до експертизи було залучено 31 провідного експерта та фахівців з Міністерства оборони, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Національної ґвардії України, Державної прикордонної служби України.

Як відомо, у 2014 році в результаті вторгнення російських військових, в оточення потрапило українське військо в районі Іловайська. За попередніми результатами розслідування, втрати особового складу українських Збройних сил, Національної ґвардії, Міністерства внутрішніх справ під Іловайськом склали 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

29 серпня 2014 року колони українських військових та правоохоронців ухвалили рішення залишити місто, погодившись на вимоги російських військових, що обіцяли „зелений коридор“. Шлях з міста отримав назву „Дорога смерти“. Росіяни облаштували позиції для стрільби та виставили військову техніку ще до початку виходу колон. Техніка і танки росіян були закопані. Спершу почався мінометний вогонь, потім запрацювала важка і стрілецька зброя.

Військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що головною причиною Іловайської трагедії стало вторгнення на територію України понад 3,500 військовослужбовців реґулярної армії Росії без оголошення війни. До трагедії призвели також помилкові кадрові призначення в силовому бльоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генерального штабу Віктора Муженка напередодні, а також те, що Президент України не ініціював введення воєнного стану.

У Міністерстві оборони заявили, що поразка під Іловайськом сталася через погану взаємодію добровольчих загонів з військом.

Радіо Свобода, „Українська правда“

Коментарі закриті.