26 жовтня, 2016

Закликаємо захистити політичних в’язнів 

До „Свободи“ надійшли вміщені нижче звернення громадських організацій в обороні українських журналістів і всіх політичних в’язнів, незаконно затриманих владними структурами Росії.

Світовий Конґрес Українців (СКУ), на підтримку заяви Верховної Ради України від 5 жовтня, закликає міжнародну спільноту й правозахисні організації допомогти звільненню українських журналістів і всіх політичних в’язнів, незаконно затриманих російськими владними структурами.

Роман Сущенко, паризький кореспондент Українського національного інформаційного аґентства „Укрінформ“, був затриманий у Москві 30 вересня і звинувачений у шпигунстві під час перебування в Російській Федерації з приватною візитою. Після закритих слухань 1 жовтня суд прийняв рішення про його арешт на два місяці. Всупереч міжнародним нормам та двостороннім домовленостям між Україною і Російською Федерацією, Р. Сущенкові було відмовлено в основному праві побачитись з адвокатом та українським консулом.

Микола Семена, проукраїнський журналіст і один з дописувачів веб-сторінки кримських новин „Крим. Реалії“, що є проєктом „Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода“, був арештований у квітні і звинувачений в „сепаратизмі“ за статтю про окупацію Криму. Судове слухання щодо М. Семени призначено на жовтень, а його самого позбавлено права на виїзд з Кримського півострова для лікування.

Р. Сущенко та М. Семена є жертвами гібридної війни Російської Федерації проти України, а їхні арешти за політично вмотивованими звинуваченнями є ще двома прикладами продовження грубого порушення російськими владними структурами фундаментальних прав і свобод людини, зокрема свободи слова.

СКУ закликає українські громади у всьому світі та міжнародну спільноту активно захищати Р. Сущенка і М. Семену, усіх незаконно арештованих Російською Федерацією українських політичних в’язнів та здійснювати тиск на російські владні структури для їхнього негайного звільнення.


Союз Українських Організацій Австралія (СУОА) закликає українську громаду Австралії приєднатися до заклику Світового Конґресу Українців (СКУ) до міжнародного співтовариства, включно й правозахисних організацій, допомогти у звільненні українських журналістів і всіх політичних в’язнів, незаконно затриманих російськими владними структурами. В даний час 20 громадян України незаконно ув’язнені Росією, в тому числі Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександер Кольченко, Станіслав Кліх, Микола Карпюк та інші.

СУОА закликає уряд Австралії і австралійських парляментаріїв збільшити тиск на Російську Федерацію і вимагати звільнення цих політв’язнів.

СУОА звертається до Міністра закордонних справ Австралії Джулі Бішоп з проханням розслідувати ці справи і знову взяти на себе провідну ролю на міжнародному рівні з цього питання. Такі акції стають більш ефективними, коли виборці звертаються до свого виборного члена парляменту. Зробіть це зусилля – телефонічно, листовно або електронно.

Коментарі закриті.