3 листопада, 2016

Завершили зустрічі учнів Мітенвальдської гімназії

З’їзд учнів Мітенвальдської гімназії на Союзівці у 2005 році.

У 1946 році в таборі для утікачів з СРСР, в містечку Мітенвальд, Баварія, були створені громадські та молодіжні об’єднання, школи, Пласт, Спілка Української Молоді, спортові дружини та інші організації. Наші батьки хотіли дати своїм дітям якнайбільше стабільности після війни. В школі ми пізнали наших ровесників і нав’язали дружбу на все життя.

Приїхавши до Америки, ми не хотіли втрачати зв’язку з приятелями нашої юности і створили Товариство колишніх учнів Мітенвальдської гімназії. Перший з’їзд відбувся у 1973 році на „Верховині” в Ґлен-Спею, Ню-Йорк, а пізніше довгими роками наші з’їзди відбувалися на Союзівці. Там ми зустрічали наших старих приятелів та їхні родини. Наша організація також видала чудову книжку спогадів про табір „Мітенвальд 1945-1951”. У той час у з’їздах брали участь понад 100 членів.

Але час минав, багато товаришів вже відійшли у вічність, а іншим через вік важко їхати у далеку дорогу. У 2010 році ми з’єдналися із Зальцбурґською гімназією, а в 2014 році долучилися до з’їзду інших таборів з Німеччини та Австрії. Але наша присутність на з’їздах далі була незадовільна. На останніх з’їздах від Мітенвальдської гімназії було 3-5 осіб.

У касі нам залишилося 3,100 дол. і управа товариства, до якої входили члени двох останніх каденцій від 2012 до 2016 років, вирішила розв’язати наш комітет, а гроші передати на потреби сиріт, котрих батьки загинули, або були тяжко поранені в боях на Донбасі.

Ми дістали рекомендацію від Української Федерації у Філядельфії, яка займається допомогою в Україні. Член нашої гімназії Ярко Козак поїхав в Україну і передав ці гроші о. Степанові Сусові, який є капеляном при українському війську й провадить допомогою дітям загиблих вояків.

Ми дістали подяку від о. С. Суса, в якій він розповів нам про діяльність Центру військового капелянства та Центру опіки сиріт Львівської Архиепархії Української Греко-Католицької Церкви. Цього року центр провів табори для жінок та дітей, які втратили своїх чоловіків на сході України. У тих таборах брали участь 70 родин з усіх областей України.

Філядельфія

Коментарі закриті.