27 липня, 2016

Забута фортеця Свірж

Вхід до фортеці. (Фото: Олександер Костирко)

До Свіржської фортеці від Львова лише 40 кілометрів‚ але дістатися до неї нелегко – не дорога, а лише ями. Та коли ви добираєтесь до мети, то зачудовано зупиняєтесь перед озером, на березі якого розмістилась фортеця, а навколо неї – мальовничі скелі з соснами нагорі. Їх називають „скелями Івана Франка“ – начебто письменник дуже любив тут блукати та милуватися краєвидами.

Місцевість надзвичайно приємна, такі собі Карпати в мініятюрі. Над озером, на невисокому пагорбі серед боліт, височить фортеця. Колись біля її підніжжя був великий парк, від якого зараз мало що лишилось.

Замкова брама.

Замкова брама.

Колись Свірж був містечком, а тепер – село (трохи менше 800 жителів) на берегах однойменної річки. Рік заснування замку достовірно невідомий, але початком літочислення для нього прийнято вважати 1427-ий, коли місто Свірж відвідав польський король Владислав II Ягайло, що послужило додатковим поштовхом до подальшого розвитку поселення. В той час Свірж з передмістями був у володінні сім’ї земельних маґнатів Свірзьких, яким і зобов’язаний своєю назвою. За канонами фортифікації науки того часу замок перебудували під керівництвом військового архітектора Павла Гродзицького, який в той час будував в Львові два військові укріплення.

За час існування Свіржська фортеця пережила кілька облог та ушкоджень. Серед них повстання 1648 року під керівництвом Богдана Хмельницького, коли козацькі війська її захопили.

Велику колекцію меблів, полотен, літератури було знищено під час Першої світової війна, коли в 1914 році російські війська спалили все, що не змогли винести, залишивши лише голі стіни. Чергова руйнація сталася під час Другої світової війни і розтягнулася на 30 років. Тільки в 1975 році заслужений архітектор України Андрій Шуляк домігся реставрації замку, яка мала закінчитися в 1983 році. Тепер, перебуваючи в фортеці, можна бачити порожні покої, голі стіни.

У замковому парку зберігся костел, збудований в ХV ст. в стилі ренесансу, над входом до якого можна побачити рештки герба колишніх володарів. До костелу від замку вів підземний хід. Завалену частину підземного ходу теж можна побачити з рову, який оточує замок біля перекидного моста.

Замок має два подвір’я. Одне в нижній частині замку і відведене під господарські приміщення, має окрему браму. Друге подвір’я за головною брамою замку оточене житловими приміщеннями. Обидва подвір’я з’єднані між собою проходом зі сходами. У цьому замку фільмували кінострічку „Три мушкетери“, де замок був резиденцією леді Вінтер.

Подвір’я фортеці Свірж.

Подвір’я фортеці Свірж.

Коментарі закриті.