24 червня, 2016

Живопис і фотографія представлені в Шевченковому краї

В обласному художньому музеї зустрілися Жан-Франсуа Клостр (зліва) і художник Олександер Ворона. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – Майже одночасно. 16 і 17 червня, в обласному художньому музеї відкрились фотовиставки „Aller Voir“ („Іди і дивись“) французького фотографа Жана-Франсуа Клостра і донецького художника, члена Національної спілки художників України Олександра Ворони „Живопис як життя“.

Ж.-Ф. Клостр, володар Першої премії Европейського конкурсу „Репортаж-1984“, показав на виставці 60 чорно-білих фотографій, які представляють не тільки Україну, а й Індію, Непал, Бельгію, Білорусь, Польщу і Францію. Фотомайстер 17 червня закликав всіх і кожного: „Ідіть і дивіться, розширюйте ваші власні кордони зі світом інших людей, цінуйте зустрічі з ними“.

Він народився у 1949 році в місті Віші. Його мистецтво пронизане глибоким психологізмом. Визнання мистця підтверджене багатьма французькими й міжнародними нагородами на виставках. У Черкасах він показав фотографії з будинку престарілих у Ватутіному, плянує побувати на батьківщині композитора Кароля Шимановського в селі Тимошівці на Черкащині. Після Черкас фотовиставку покажуть в Харкові та Дніпрі.

16 червня музей презентував персональну виставку Олександра Ворони, який з 2016 року мешкає у Корсунь-Шевченківському Черкаської области, хоча його малою батьківщиною є Макіївка на Донбасі, де він народився 1947 року. У 1989 році відбулася його перша персональна виставка. Відтоді майже щороку він бере участь у виставках всеукраїнського та міжнародного маштабу, має чисельні дипломи, грамоти та подяки.

Музей показав 60 робіт мистця, створених протягом 40 років. Деякі з них повні тривожного почуття, перестороги, іноді смутку. Багато картин автора збережені в музеях Донецька, Макіївки, Артемівська, а також у приватних колекціях в Україні і за її межами. Після виставки О. Ворона залишить в подарунок музеєві три свої картини.

Олександер Ворона. „Таке воно життя“.

Олександер Ворона. „Таке воно життя“.

Коментарі закриті.