3 листопада, 2016

Жертви Сандармоху не забуті

Промовляє політв’язень радянських таборів Василь Овсієнко.

КИЇВ. – 27 жовтня біля пам’ятника Лесю Курбасові відбулись поминальні заходи по невинно убієнному цвіту української інтеліґенції, розстріляному у цей день у лісах Сандармоху (Карелія) у 1937 році на честь 20-річчя більшовицької революції. Зібрання провели товариство „Українські Соловки“ та Міжнародна громадська організація „Соловецьке братство“, які нагадали суспільству про розстріляного 1,111 в’язня Соловецької тюрми особливого призначення, з них 290 українців, у тому числі режисера театру „Березіль“ Л. Курбаса.

Після Панахиди брали слово колишні політв’язні радянських таборів Василь Овсієнко, Григорій Куценко, а також родичі репресованих та громадські активісти. Письменник-публіцист Сергій Шевченко переказав присутнім слова карельського дослідника Юрій Дмитрієва, який віднайшов страшні місця Сандармоху і поділяє скорботу українців за жертвами політичного терору в СРСР.

З наближенням у 2017 році 80-річчя Великого терору творчий колектив Міжнародної інформаційної аґенції „Vector News“ у партнерстві з фондом „Журналістська ініціятива“ започаткував підтриману „Соловецьким братством“ акцію „Рік жертв Великого терору“ – на відновлення національної історичної пам’яті. Акція має нагадати суспільству гіркі науки 1930-их років.

Георгій Лук’янчук – голова Міжнародної громадської організації „Соловецьке братство“, Київ.

Коментарі закриті.