3 листопада, 2016

Експерт з мов поділилася досвідом з освітянами Альберти 

Д-р Моніка Перена ділиться досвідом з освітянами Альберти.

ЕДМОНТОН‚ Альберта. — 18-21 жовтня 2016 на запрошення Методичного центру української мови (МЦУМ) та International and Heritage Language Association (IHLA) в Альберті з візитою перебувала д-р Моніка Перена, президент Linguapax – міжнародної організації, метою якої є збереження та популяризація мов у світі.

Д-р М. Перена є спеціялістом з каталонської філології та французьких студій і наразі обіймає посаду заступника директора департаменту з питань мови та багатомовности Міністерства освіти Каталонії. Вона відповідає за розробку, впровадження та нагляд за дотриманням мовної політики в освітній системі провінції Каталонія.

Д-р М. Перена ділилася з вчителями та професурою Едмонтону своїм досвідом у галузі викладання мов, підготування вчителів, розроблення мовних програм, навчальних матеріялів, а також контролі та оцінки рівня володіння чужинською мовою.

Зустріч з працівниками Методичного центру української мови (зліва): д-р Моніка Перена, д-р Алла Недашківська, д-р Оленка Білаш та докторант Олена Сіваченко.

Зустріч з працівниками Методичного центру української мови (зліва): д-р Моніка Перена, д-р Алла Недашківська, д-р Оленка Білаш та докторант Олена Сіваченко.

Під час своєї візити д-р М. Перена провела робочий семінар „Автономне навчання: нові підходи в оцінюванні вивчення мови”, а також прочитала лекцію „Каталонська школа: основа для багатомовности”. На семінарі, спонзорами якого виступили МЦУМ та католицькі школи Едмонтону, були присутні понад 30 вчителів та викладачів чужоземних мов зі шкіл та вищих навчальних закладів Едмонтона та ближніх міст. На семінарі д-р М. Перена поповнила знання присутніх про мовні дискриптори, описані в Загальноевропейських рекомендаціях з мовної освіти, та зосередилася на методах оцінювання та самооцінювання як засобах сприяння розвитку автономії учнів у процесі вивчення чужоземних мов. Її виступ викликав в авдиторії жваву дискусію, обмін досвідом та виявив низку проблем, з якими вчителі зутрічаються на заняттях з чужоземних мов.

Лекція, спонзорована МЦУМ та відділом сучасних мов та культурознавства Університету Альберти, зібрала авдиторію з професорсько-викладацького складу, аспірантів, представників IHLA та місцевих громад. Під час лекції д-р М. Перена окреслила мовну ситуацію в Каталонії й на конкретних прикладах показала, як політика багатомовности впроваджується в освітню систему провінції. Лекцію було завершено розмірковуваннями про переваги та виклики, пов’язані з політикою багатомовности в освіті, та активним обговоренням.

20 жовтня д-р М. Перена відзначила діяльність International and Heritage Language Association нагородою від Linguapax за їхню 40-літню роботу з розвитку, підтримки та популяризації етнічних мов мешканців Альберти та Канади. Ця престижна нагорода, надана Linguapax під егідою ЮНЕСКО, є міжнародним визнанням ролі IHLA.

Коментарі закриті.