13 січня, 2016

Европейський прорив України

В останні дні грудня щойно проминулого року Европейська комісія ще раз офіційно підтвердила‚ що від 1 січня 2016 року розпочинається дія поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі між Европейським Союзом і Україною. Це історична подія виняткового значення. Нарешті Україна переступила через високий поріг‚ за яким відкривається перспектива всеохопного економічного розвитку. Це також визначний політичний крок‚ що стверджує природний для Української незалежної держави проевропейський курс. Властиво‚ це великий момент остаточного вивільнення України з-під реґресивного неоімперського впливу Росії. Саме тому Москва всіма силами і способами намагалася унеможливити цей вибір України‚ а тепер‚ коли він вже став фактом‚ заявила‚ що запровадження зони вільної торгівлі між ЕС і Україною становить загрозу російській економіці і в односторонньому порядку розірвала торговельний договір з Україною.

Ця історія колись неодмінно віддзеркалиться не тільки в солідних економічних і політологічних дослідженнях‚ але й у гострих сюжетах романів та кінофільмів‚ адже асоціяція з ЕС – це передусім вислід двох українських демократичних проевропейських революцій з їхніми внутрішніми світоглядними‚ ідейними і партійними конфліктами‚ вислід цілеспрямованої і невідступної боротьби українського громадянського суспільства‚ котре нині перебуває вже на такому рівні політичної і моральної зрілости‚ що не за горами – оздоровлення й оновлення всіх державних основ і засад.

Що ж може дати Україні асоціяція з ЕС‚ що зокрема означає зона вільної торгівлі? Це форма міжнародної економічної інтеґрації‚ за якої в країнах-учасницях скасовується митні збори і кількісні обмеження у взаємній торгівлі. Загалом Україна та ЕС скасують імпортні мита на 97 відс. і 93 відс. товарів відповідно. Ввізні мита будуть скасовані негайно на більшість промислових товарів (82 відс. – Україна та 91 відс. – ЕС). Для решти товарів встановелено перехідні періоди. Внаслідок скасування мит українські експортери заощаджуватимуть 487 млн. евро щороку‚ а щорічна економія експортерів ЕС становитиме 391 млн. евро.

При цьому важливе скасування технічних бар’єрів. Україна бере на себе зобов’язання привести усі свої технічні стандарти у відповідність зі стандартами ЕС. Це дасть змогу українським компаніям торгувати з европейцями на тих же умовах‚ якими бізнес користується всередині Европейського Союзу. Гармонізація технічних стандартів обох сторін підвищить якість продукції на внутрішньому ринкові України‚ а також сприятиме формуванню позитивного образу України на світових ринках як виробника якісних товарів. На відміну від клясичних зон вільної торгівлі‚ нинішня передбачає свободу підприємницької діяльности. Тобто представники різних українських галузей зможуть відкривати свої бізнеси в ЕС. Це дасть можливість українським компаніям підвищити свій статус з місцевого до міжнародного‚ з другого ж боку – збільшить притік чужоземних інвестицій до України. При цьому ЕС надаватиме Україні фінансову допомогу і консультаційну підтримку для малих і середніх підприємців‚ щоб вони могли повною мірою скористатися з переваг зони вільної торгівлі.

Визначена в Угоді про асоціяцію система координації зусиль передбачає річні зустрічі сторін‚ постійно діятимуть Рада асоціяції (діялог на міністерському рівні)‚ Парляментський комітет асоціяції та Плятформа громадянського суспільства.

Отже‚ ми з вами‚ дорогі читачі‚ є свідками якісно нового етапу розвитку незалежної Української держави. Побажаймо їй великого успіху на цьому шляху!

Напишіть відгук