15 липня, 2016

Д-р Петро Дудик боровся за чистоту мови

Петро Дудик

Серед визначних наукових та громадсько-політичних діячів, яких повоєнна хуртовина розвіяла по широкому світі, варто пом’янути добрим словом педагога, великого захисника української мови Петра Дудика, який прийшов на світ 10 червня 1926 року в селі Косинь, Люблінського воєводства. До 1939 року йому вдалося закінчити п’ять кляс сільської школи, де  навчання велося тільки польською мовою.

П. Дудик не вмів читати і писати українською мовою, не знав про Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку. Про те, що він – українець, дізнався тільки в 1942 році, коли почав навчатися в Холмській українській гімназії, де працювали професори Львівського університету, які з різних причин опинилися за межами Української РСР. У Холмському соборі виголошував палкі проповіді Єпископ Іларіон (Іван Огієнко), який любив повторювати:  ,,Бог і Україна – це найвище і найцінніше добро кожного українця, а наша мова – це наша релігія, дух нашої державности і наше найцінніше майбутнє’’.

У важких обставинах П. Дудик з родиною переїхав 1945 року з Польщі в Україну. Батьки пішли працювати в колгосп, а йому пощастило стати студентом учительського інституту, який з відзнакою закінчив у 1947 році. Півроку працював учителем української мови і літератури в Рівненській фельдшерсько-акушерській школі.

Одружившись, переїхав до Дніпропетровська (зараз Дніпро), де за два з половиною роки екстерном закінчив з відзнакою університет і став аспірантом Інституту мовознавства ім. Олександра  Потебні. Після закінчення аспірантури, працював у Полтавському педагогічному інституті ім. Володимира Короленка. В 1974 році П. Дудик захистив докторську дисертацію і  став він відомим в Україні лінґвістом,  підготував цінні монографії з української мови.

П. Дудик у своєму науковому доробку мав понад 200 публікацій, 15 із них – це монографії, підручники, посібники. Підготував шість кандидатських дисертацій та докторську (усі успішно захищені). Брав активну участь в організації і проведенні різного рівня наукових і науково-методичних конференцій в університетах.

Вчений дбав про мовну чистоту, виступав проти російщення. Всі роботи П. Дудика пройняті палкою любов’ю до краси природи рідного краю, а зокрема до української мови. 23 січня 2013 року на 85-му році життя у Вінниці зупинилося серце талановитого науковця П. Дудика.

Коментарі закриті.