25 лютого, 2016

Діє „медичний міст“ між Україною та Ізраїлем

Українські медики на стажуванні в ізраїльській клініці ім. Едіт Вольфсон. (Фото: Радіо „Свобода“)

КИЇВ. – Українські лікарі вже півроку стажуються в ізраїльських лікарнях. Чотири тижні у сучасних медичних умовах українці спостерігають за проведенням операцій, беруть участь в засіданнях медичного персоналу та конференціях.

Ідея проєкту „Медичний міст“ між Україною та Ізраїлем виникла від самого початку бойових дій на сході Україні. Організації „Ізраїльські друзі України“ та „Ротарі клюб Україна“ зробили можливим практичний обмін досвідом між медиками обох країн.

У кінці 2015 року ортопед-травматолог Вадим Мазевич провів місяць в ізраїльському місті Голон, недалеко від Тель-Авіва. До Ізраїлю він поїхав набиратись досвіду у лікарів, які постійно мають справу із екстремальною медициною. „Ми побачили нові підходи до лікування вогнепальних та вибухових травм, що для них означає етапність. У них немає такого, як у нас – якщо привезли в один шпиталь, пораненого ведуть там повністю, аж до реабілітації“, – каже В. Мазевич.

Разом з ним до Ізраїлю поїхали 11 медиків – чотири з них стажувались у клініці ім. Едіт Вольфсон у Голоні, а вісім лікарів прийняла клініка „Барзилай“ у Ашкелоні.

„Буквально через декілька днів після приїзду нас вже пустили в операційну – вони відчули, що нам можна довіряти. І в цілому, для нас ніяких меж не стояло – ми запитували і отримували відповідь“, – зауважує В. Мазевич.

Завідуючий відділом травм клініки у Голоні Міхаель Бен Елі вважає, що українці були добре підготовлені‚ все розуміли та підхоплювали.

Представник громадської організації „Ізраїльські друзі України“ Анна Жарова розповіла: „З Дніпропетровська до нашої організації звернулись добровольці і попросили провести конференцію ізраїльських лікарів в Україні. Організувати приїзд до України було неможливо, тому ми почали шукати інші шляхи допомоги. У Ізраїлі ми постійно живемо у стані війни, тому той досвід, який можуть отримати в наших клініках українські лікарі, безумовно, важливий“.

Тепер організатори проєкту ведуть переговори ще з декількома закладами, щоб розширити напрями лікарського стажування, зокрема гінекологів, урологів, кардіологів, дитячих хірургів. Цього року в програмі зможуть взяти участь 36 лікарів різних профілів. Наступного разу українські медики відправляться на стажування до Ізраїлю вже 5 березня.

Коментарі закриті.