8 грудня, 2016

Діється щось нелогічне

Незадовго до того‚ як стало відомо‚ що Святошинський суд Києва допитає‚ з допомогою відеозв’язку‚ колишнього Президента Віктора Януковича‚ Дмитро Гордон‚ один з найпоінформованіших журналістів в Україні‚ 16 листопада в телепрограмі „Шустер LIVE“ озвучив такі факти:

„Керівник країни‚ Президент Янукович‚ був завербований російським КҐБ під час відбування тюремного реченця‚ є особливо цінним аґентом‚ його документи знаходяться в Москві. Друга особа‚ прем’єр-міністер [Микола] Азаров‚ була завербована КҐБ під час навчання в університеті. Є особливо цінним аґентом‚ його документи також у Москві. Міністер оборони [Павло] Лебедєв – той взагалі був громадянином Росії‚ як і голова Служби безпеки України [Олександер] Якименко… Ця смертельно небезпеча тенденція в Україні зберігається й нині. Серед керівництва країни‚ серед міністрів‚ депутатів‚ просто політиків величезний відсоток складають аґенти КҐБ і Федеральної служби безпеки Росії‚ й поки вони там перебуватимуть‚ нашому суспільству сонце не засвітить. Засилля російської аґентури серед нашого керівництва – найбільша біда України“.

Ця заява не викликає найменшого сумніву. Втікаючи 21 лютого 2014 року від гніву українського народу‚ російський аґент В. Янукович міг знайти порятунок лише в Росії‚ котрій вірно служив під час свого президентства.

Й коли Генеральна Прокуратура України і Міністерство юстиції заговорили про можливий допит В. Януковича‚ українська спільнота сприйняла це як крок до правосуддя‚ на яке з нетерпінням вона чекає вже три роки після Революції Гідности‚ після розстрілів мирних демонстрантів „беркутівцями“ на Майдані Незалежности‚ після смертей „Небесної сотні“.

Насправді ж 28 листопада‚ в день відеодопиту‚ сталося щось зовсім інше‚ щось нелогічне‚ немудре і‚ як припускають коментатори‚ сталося не випадково. Протягом п’яти годин цей зрадник і обкрадач України оббріхував Революцію Гідности‚ хвалив „Беркута“ за „мужнє виконання свого обов’язку“‚ запевняв‚ як багато зусиль уживав‚ аби уникнути кровопролиття‚ звинувачував у цьому „радикалів“‚ самих протестувальників і сьогоднішню владу.

На запитання українського судді‚ чи притягався раніше В. Янукович до кримінальної відповідальности‚ цей двічі судимий злодій нахабно відповів: „Ні“. Так само заперечив‚ що вивіз з України кілька вантажних авт з доляровою готівкою. „Я взяв з собою лише речі в дорогу‚ нічого більше. Ніяких рахунків не мав і не маю“‚ – позичивши в „Сірка“ очі‚ брехав утікач. Хоч‚ як свідчить голова державного „Ощадбанку“ України Андрій Пишний‚ на забльокованих рахунках В. Януковича і М. Азарова лежить понад І млрд. 150 млн. дол.

Так само В. Янукович брехав про свої зустрічі з кумом кремлівського коротуна Віктором Медведчуком і путінським радником Владиславом Сурковом.

Піддопитний урочистим тоном повідомив‚ що досі вважає себе законним президентом України‚ що має в Україні багато прихильників‚ і київська влада‚ довівши економіку до кризового стану‚ боїться його повернення‚ тому не ризикує включати його прізвище до соціологічних опитувань.

Загалом скидалося на те‚ що виступає не звинувачений‚ а звинувачувач. І відповідною була реакція суспільства.

„Якщо український суд мав бажання допитати Януковича‚ треба було послати робочу групу і зробити це там. Не знаю‚ хто був ляльководом цієї вистави‚ але таке враження‚ що суддею виступає Янукович‚ а не українська сторона“‚ – так відгунувся на цю ретельно законспіровану подію колишній Президент України Леонід Кучма.

„Головний наслідок допиту Януковича полягає у тому‚ що колишній президент несподівано отримав прямий канал для впливу на українське суспільство‚ і я не знаю‚ чиє це було рішення. Мені здається‚ що справжньою метою допиту Януковича для ініціяторів було те, щоб вкинути до інформаційного простору України меседжі задля сценарію розвитку подій‚ розробленого у Москві“‚ – каже провідний експерт політично-правових програм київського Центру Разумкова Віктор Зам’ятін.

„Я так розумію‚ що Януковича у Росії намагаються позиціонувати як українського політика‚ і він сам сказав‚ що вважає себе президентом. Чому така увага до Януковича з боку російської влади? Вони намагаються всіляко посіяти недовіру в українському суспільстві‚ щоб завдяки Януковичеві всі пересварилися. Вони хочуть задіяти так званий ностальгійний момент“‚ – це точка зору кореспондента УНІАН у Москві Романа Цимбалюка.

„Незрозуміло‚ чому Україна дала згоду на таку російську пропаґанду‚ чому леґітимізує її через судовий процес?“ – запитує народний депутат Андрій Іллєнко.

Думка народного депутата Антона Геращенка: „Я не вірю, що Святошинський суд приймав це рішення без якогось тиску, в тому числі без прохань з Москви. Досі Янукович і його оточення, як от Андрій Портнов і багато інших, мають величезний вплив на українські засоби масової інформації, на українську судову систему“.

„Виставляти Януковича як свідка не можна було. Це девальвація Революції Гідности. Влада на це пішла. Займається його відбілюванням. З самого початку мали б допитувати винятково як звинуваченого. Але у такому статусі він покищо нікому не вигідний. Як звинувачений розповість про всі домовленості між ним і нинішньою владою до і під час Майдану. Це все почне випливати наверх…”, – говорить політолог Олександер Кочетков.

Не міг розвіяти неприємне‚ гнітюче загальне враження і приватний виступ Юрія Луценка під час цієї „відеовистави“. Він звинуватив В. Януковича у державній зраді‚ але говорив це не як Генеральний прокурор‚ а як пересічний громадянин‚ приватно – з тієї причини‚ що В. Янукович на цьому суді перебував усього-навсього у статусі свідка‚ оскільки Кримінально-процесуальний кодекс України іншого статусу у подібних випадках не передбачає.

По-друге‚ Ю. Луценко‚ виказав свою юридичну непрофесійність‚ обґрунтовуючи звинувачення у державній зраді тим‚ що 1 березня 2014 року В. Янукович звернувся з листом до Володимира Путіна з закликом ввести в Україну російські війська. Однак‚ цей лист вже не може вважатися офіційним документом‚ оскільки ще 22 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову „Про самоусунення Президента України В. Януковича від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів президента України“.

То який же сенс був у цьому безглуздому „допиті“? Даремно сподіваються його ініціятори й організатори‚ що для українського суспільства це залишиться таємницею. Що-що‚ а відрізняти брехню від правди воно вже навчилося.

Коментарі закриті.