6 жовтня, 2016

До США приїздить оркестра 1918 року народження

Національна заслужена академічна симфонічна оркестра України.

У січні-квітні 2017 року в США відбудуться виступи Національної заслуженої академічної симфонічної оркестри України. Я написав 1918 рік у заголовку не помилково – у листопаді 1918 року постановою Ради Міністрів Української Народної Республіки було засновано оркестру, яка пережила нелегкі часи, коли мала назву — Державна симфонічна оркестра Української РСР. З відновленням незалежности України стала Державною симфонічною оркестрою України, а від 1994 року указом Президента України отримала статус Національної і сучасну назву.

28 листопада 1918 року газета „Державний вісник“ надрукувала постанову Ради Міністрів України про заснування Державної симфонічної оркестри ім. Миколи Лисенка з відрахуванням на її утримання 66 тис. карбованців. Головним дириґентом був призначений Олександер Горілий (1863-1937) – відомий композитор та музично-громадський діяч, який особисто знав Петра Чайковського.

Один з перших концертів оркестри в грудні 1918 року був присвячений творчості М. Лисенка: звучали симфонічні фраґменти з опери „Тарас Бульба“ та оркестрова транскрипція симфонічної фантазії композитора „Козак-Шумка“.

О. Горілий походив з села Малі Щербиничі, Чернігівщина. Був репресований у 1937 році. З 1937 року протягом 25 років колективом керував Натан Рахлін. Згодом головними дириґентами оркестри були Стефан Турчак, Володимир Кожухар, Федір Глущенко, Ігор Блажков, Теодор Кучар, Володимир Сіренко.

З оркестрою виступали солісти – Артур Рубінштайн, Ісаак Стерн, Ієгуді Менухін, Монсерат Кабальє, Госе Карерас, Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер, Еміль Гілельс, Мстислав Ростропович, Леонід Коган, Ґідон Кремер, Олег Криса та інші.

Оркестра виконувала прем’єри видатних українських композиторів Бориса Лятошинського, Левка Ревуцького, Євгена Станковича, Мирослава Скорика, а також Сергія Прокоф’єва, Дмитра Шостаковича, Арама Хачатуряна. У 1993-2013 роках оркестра записала понад 100 компакт-дисків. Репертуар оркестри складають симфонічні твори від епохи бароко до сучасного аванґарду, акомпаніяменти інструментальних та вокальних творів.

До США оркестра приїздить з дириґентами Т. Кучаром і В. Сіренком. Т. Кучар народився 31 травня 1963 року в Ню-Йорку, зростав у Клівленді, і є сином вчительки музики Ганни Придаткевич та онуком скрипаля і композитора Романа Придаткевича, організатора Української консерваторії в Ню-Йорку, співорганізатора Товариства прихильників української музики. Т. Кучар виступав як скрипаль і альтист у складі провідних оркестр Клівленду і Гельсінкі, був дириґентом оркестр в Південній Африці, Фінляндії, Австралії, Естонії, Чехословаччині.

В. Сіренко народився 1960 року на Полтавщині. Він – лавреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, Народний артист України, професор Національної музичної академії України ім. П. Чайковського.

З оркестрою приїздить випускник Королівської академії музики у Лондоні, лавреат найпрестижніших фортепіянних конкурсів Олексій Гринюк, який нині проживає у Великобританії. Концерти О. Гринюка відбулися в країнах Европи, у США, Мексиці, Марокко, Японії.

Ще один соліст – Діма (Дмитро) Ткаченко – сучасний український музикант-скрипаль, викладач, громадський діяч. Народився в Києві. Почав грати на скрипці й фортепіяні в шість років. Навчався в Києві та Лондоні. Д. Ткаченко — лавреат міжнародних конкурсів у Варшаві, Києві та в Оденсе (Данія).

Концерти почнуться 18 січня на Фльориді і закінчаться 26 березня у Каліфорнії. Оркестра має виступити зокрема в Ню-Йорку та Ню-Джерзі – у Моріставні, Ню-Бранзвіку, Юніоні.

Наразі оркестра ще долає фінансові труднощі і має надію на підтримку закордонного українства. Особливі проблеми створює вартість авіяквитків з Києва до Маямі і з Сан-Франціско до Києва.

Про можливості допомоги може порадити генеральний директор оркестри Олександер Горностай. Він народився теж у 1960 році в Житомирі, закінчив Київську державну консерваторію ім. П. Чайковського, був директором першого Всеукраїнського фестивалю „Червона рута” у Чернівцях. Від 2006 року працює генеральним директором оркестри і за цей час організував успішні концертні тури до Австрії, Еспанії, Італії, Португалії, Франції, Швайцарії, Японії, ряду інших країн, заснував Українсько-американський музичний фестиваль у Києві.

Телефон і факс О. Горностая: (38-044) 279-6842, мобільний: (38-067) 440-5052, електронна пошта: [email protected]. Телефон Т. Кучара в США: 559-455-8989.

Коментарі закриті.