6 жовтня, 2016

Доведено причетність Росії до збиття МН17

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ України 5 жовтня заявило, що оприлюднена 28 вересня в Нідерляндах доповідь про попередні результати розслідування збиття літака „Малязійських авіоліній“ на Донбасі у 2014 році вказує на безпосередню причетність Росії до катастрофи.

Найефективніше було б створити міжнародний трибунал під егідою Ради Безпеки ООН. Попри широку міжнародну підтримку цієї ідеї, Росія стала свого часу єдиною країною, яка ветувала резолюцію про створення такого трибуналу, 28 вересня міжнародна слідча група, яка під керівництвом прокуратури Нідерляндів розслідує катастрофу пасажирського авіолайнера, що виконував рейс МН17, оголосила результати своєї роботи. Слідчі довели, що лайнер був збитий зенітною ракетою серії 9М38 зенітно-ракетного комплексу „Бук“ з поля біля селища Первомайське, яке на той час перебувало під контролею проросійських бойовиків. Також члени міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи літака продемонстрували шлях „Буку“ з Росії до селища Первомайське.

26 вересня, за два дні до оприлюднення офіційних результатів міжнародної слідчої комісії, представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що ніяких сторонніх повітряних об’єктів поблизу малязійського літака радіолокатори не фіксували. Ця заява лише підтверджувала висновки міжнародної комісії і мала прямо протилежний ефект для Росії, яка 21 липня 2014 року заявляла, що дані об’єктивного контролю зафіксували набір висоти українських літаком у напрямку лайнера. У звіті міжнародної слідчої комісії чітко вказано, що на момент катастрофи повітряних суден, здатних збити літак, поблизу не знаходилося.

Міністерство закордонних справ Нідерляндів викликало Посла Росії після критичних зауважень Москви щодо кримінального розслідування катастрофи літака. Міністер закордонних справ Нідерляндів Берт Кундерс 30 вересня заявив, що реакція Росії на висновки слідства ставить під сумнів чесність, професіоналізм і незалежність слідчих. Послові Росії дали зрозуміти, що така необґрунтована критика є неприпустимою.

 

Коментарі закриті.