16 грудня, 2016

„Добра Новина“ – усіма мовами‚ усім народам

„Ангел“. Юрій Козак, 1997. (З колекції карток УНСоюзу)

Пастирське послання єпископів Української Католицької Церкви у США до всечесних отців, преподобних ченців і черниць, семінаристів та дорогих вірних.

Христос Рождається!

І знову ми зосереджуємо свою увагу і звертаємося з любов’ю та побожністю до захоплюючого чуда, в якому „Слово стало тілом і оселилося між нами“ (Івана‚ 1, 14). Бого-чоловік Ісус, посланий нашим милосердним Богом з любови до всього людства, прийшов спасти нас від гріхів і від нас самих. Ісус прийшов, щоб дати нам можливість проживати життя y всій його повноті. Тому не дивно, що історія Різдва є однаково привабливою для молодих і старих, багатих і бідних.

Саме перед Різдвом нас охоплюють найбільше Різдвяні приготування. Але і у вирі клопотів ми шукаємо за справжнім духом Різдва, щоб піднести свій особистий та суспільний дух до роздумування над ангельським вигуком: „Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання“ (Луки‚ 2, 14). Ми відчуваємо дух Різдва, коли тішимося товариством нашої родини, яка з’їхалася зблизька й здалека на Святу вечерю у переддень Різдва. І все ж навіть така близькість є лише тінню того божественного моменту єднання, яким втішалося все людство, коли народилася Друга особа Пресвятої Трійці. „Котрі ж прийняли його – тим дало право дітьми Божими стати“ (Івана 1, 12) вказує на принципову зміну, яку принесла ця містична і захоплююча подія: Бог став чоловіком, щоб люди могли уподібнитися до Бога.

Тому святкування Різдва ставить перед кожним з нас певні запитання. Як Різдво впливає на моє особисте життя? Який стосунок подія Різдва має тепер до нашого суспільства з усіма його проблемами?  Якщо б ми подумки облетіли цілий світ, що ми побачимо там?  Усілякі насилля, фізичні і статеві, порушення прав ненароджених і безборонних, нехтування бідними і міґрантами, відмова від дітей і занедбання старших, брутальна аґресія‚ від якої страждає Україна, жахливі масові вбивства на Близькому Сході та в Африці – це тільки частинки хворіб нашого суспільства, які можуть зародити в нас сумнів у тому, чи правдивий дух Різдва колинебудь прийде до всіх людей.

Це послання є дуже просте – спасіння кожного з нас повинно відбутися через любов і в любові. Це чудове послання Різдва є для багатьох найбільшою таємницею, яку ще слід збагнути: Любов Божа до всіх відкрилася в Слові, яке стало тілом!

Ця найбільша таємниця‚ явлена людству у втіленні Божого Єдинородного Сина‚ подібна сонцю, яке осяює своїм світлом одного і всіх.  Подібно і всі ми, хто сприймає Божу „найбільшу таємницю“‚ вособлену в нашому Господі Ісусі Христі, маємо пройти певне перетворення.  Власне‚ це і є те, про що говориться у Різдвяній історії‚ і що повторюється знову і знову усіма мовами і всім народам.

Наш Господь Ісус Христос народився в затінку та невідомості недовірливого світу. З-поміж усіх людей чудо Різдва було найперше проголошено пастушкам, так званим маленьким людям з Вифлеєму. Незважаючи на те, що вони перебували на найнижчому щаблі суспільної драбини, доброчесніть та гідність цих Боговибраних пастушків піднеслися також до небес, коли вони почули проголошення Доброї Новини: „Не бійтеся, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу. Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь“ (Луки‚ 2, 10-11).

Переконані у великій любові, яку Різдво розкриває нам, ми отримуємо силу стати дітьми Божими. Усвідомлюючи цю силу Бого-Чоловіка, ми можемо проголосити словом і прикладом, вдома і в громаді, те, про що наголошують усі братерства, колядування, обдарування і святкування: „Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним“ (Івана. 3, 16). Ось чому ми радісно й благоговійно голосимо: „Христос народився! Славімо Його!“.

Благословенного і радісного всім Різдва!  Нехай таїнство Ісусового народження принесе вам ласку відновлення і Богоугодного християнського життя впродовж усього Нового року!

Христос Рождається!

+Високопреосвященний Стефан Сорока

Митрополит Української Католицької Церкви у США Архиєпископ Філядельфійський для Укpаїнців

+Преосвященний Павло Хомницький, ЧСВВ‚ – 

Єпископ Стемфордської єпархії

+Преосвященний Богдан Данило –

Єпископ Пармської єпархії св. Йосафата

+Преосвященний Іван Бура (автор) –

Єпископ-Помічник Філядельфійський

Всечесніший отець Ричард Янович –

Апостольський Адміністратор, Чикаґської єпархії св. Миколая

Різдво 2016 Року Божого

Коментарі закриті.